Ruotsin poliisi valmistautuu pakolaisten tuloon - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Ruotsin poliisi varautuu Suomesta tuleviin turvapaikanhakijoihin

Ruotsin kautta Suomeen kulkeneet turvapaikanhakijat ovat tulossa syyskuussa takaisin kahden maan rajalle. Viranomaiset miettivät mitä tehdään, jos osa päättää palata Ruotsiin.

24.8.2017 7:16

Turvapaikanhakijat ovat pettyneitä Suomessa saamaansa kohteluun ja ovat palaamassa pohjoiselle rajalle. Ruotsissa viranomaiset ovat selvittämässä mitä mahdollisesti satojen turvapaikanhakijoiden ilmestyminen Haaparannalle voisi tarkoittaa.

Rajapoliisin pohjoisen alueen johtaja Marcus Nilsson myöntää tiedon turvapaikanhakijoiden suunnitelmista kaikuneen Perämeren yli.

–Tiedämme suunnitelmista. Käytännönjärjestelyjä mietitään turvapaikanhakijoiden mielenilmauksen varalle. Rajapoliisin lisäksi arviointia tekee myös paikallispoliisi Norrbottenissa. Lopullisia päätöksiä ei vielä ole, mutta käytännössä kyse on kaiketi ihmisten kulkuasiakirjojen tarkistamisesta. Sinällään ihmisten tuloa rajan yli ei voida estää, Nilsson muotoilee.

Ruotsalaiset laskevat kielteisen turvapaikkapäätöksen Suomesta saaneiden ihmisten kohtalon nojaavan ns. Dublin-sopimukseen, joka käännyttäisi turvapaikanhakijat takaisin Suomeen.

Suoraan ihmisiä ei voida käännyttää, jos he hakevat turvapaikkaa Ruotsista. Jos Schengen-maassa on käynnissä aiempi turvapaikkaprosessi se maa vastaa ihmisten käännytyksestä takaisin kotimaahansa. Hakijan henkilöllisyys ja turvapaikkaprosessi on kuitenkin varmistettava.

Pohjois-Ruotsissa on maahanmuuttoviraston konttori Bodenissa, joka on reilun 130 kilometrin päässä Haaparannalta. Ruotsin maahanmuuttovirastolla on ollut pohjoisessa useita vastaanottokeskuksia, mutta iso osa niistä on suljettu. Pohjoisin maahanmuuttoviraston yksikkö, jossa Ruotsiin juuri saapuneille on tarjolla majoitusta, löytyy Gävlestä. Matkaa pohjoisen maarajalta Gävleen on kymmenen tunnin ajomatkan verran eli 850 kilometriä.

Ruotsin maahanmuuttoviraston tiedottaja Lisa Danling vahvisti, että heilläkin on tieto Suomesta turvapaikkaa hakeneiden suunnitelmista.

–Meillä on tieto asiasta ja katsomme yksityiskohtia tarkemmin. Käytännön yksityiskohtia emme paljasta, mutta meillä on valmius selvitä myös isommasta Ruotsiin pyrkivien turvapaikkahakijoiden käsittelystä. Maahanmuuttovirastolla on yleisesti hyvä yhteistyö rajapoliisin kanssa, joka vastaa Ruotsin rajoista, tiedottaja Danling toteaa.

Ruotsin maahanmuuttovirasto korostaa, että mikäli ihminen on hakenut turvapaikkaa Suomesta, on Suomella velvollisuus Dublinin sopimuksen nojalla hoitaa turvapaikkakäsittely.

Käytännössä se tarkoittaisi Ruotsiin pyrkivien ihmisten palauttamista Suomen viranomaisille.

Suomen maahanmuuttovirastossa ei varsinaisesti ole otettu kantaa Suomesta kielteisten päätösten saaneiden mielenilmaussuunnitelmaan.

–Emme voi estää ihmisten siirtymistä toiseen Schengen-maahan. Olemme kertoneet, ettei lähtö välttämättä kannata, jos heihin sovelletaan Dublin-sopimusta. Käytännössä edessä voi olla palautus takaisin Suomeen, sanoo maahanmuuttoviraston tiedottaja Johanna Minkkinen.

Lapin poliisin komisario Eero Vänskä on selvittänyt Suomen poliisin osalta turvapaikanhakijoiden mielenilmauksen turvallisuuskuvioita.

–Meille on tullut ilmoitus mielenilmauksesta Victorian torilla tiistaina 5. syyskuuta, johon on arvioitu tulevan 300 osallistujaa.

Poliisin mukaan varmaa lukua ei tiedetä, kun mielenilmauksen kutsua on jaettu somessa.

–Käytännössä poliisin tehtävänä on turvata mielenilmauksen turvallisuus. Meillä on valmius saada paikalla muutama kymmenen poliisia, jonka pitäisi riittää, Vänskä laskee.

Suomen poliisi on yhdessä Ruotsin poliisin kanssa käynyt läpi tulevaa tapahtumaa.

–Ruotsissa ei vielä ole tarkkaa työnjakoa, kun tässä mukana on paikallispoliisi, rajapoliisi ja maahanmuuttoviranomaiset. Suomessa vastuu on paikallispoliisilla.

Torniosta on jonkun verran siirtynyt turvapaikanhakijoita Ruotsin suuntaan.

–Mistään isosta liikehdinnästä ei ole kyse, vaan yksittäisiä ihmisiä suuntaan ja toiseen. Turvapaikanhakijoiden mielenilmaus ei sinällään ole tavallista tapahtumaa merkittävämpi, kun osallistujat ovat jo Suomessa viranomaisten kirjoissa, arvioi Vänskä.

Turvapaikanhakijoiden siirtyminen Suomesta Ruotsiin pohjoisen maarajan kautta ei ole mahdotonta, jos he hakevat turvapaikkaa.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä ei palauteta pohjoisen kautta. Suomesta palautukset tehdään keskitetyillä palautuslennoilla kotimaahan, tai suoraan Helsingistä Tukholmaan tai muuhun Schengen-maahan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: