Vesirokkorokote syksyllä lapsille maksutta – Rokotteen uskotaan hävittävän taudin kokonaan Suomesta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Vesirokkorokote syksyllä lapsille maksutta – Rokotteen uskotaan hävittävän taudin kokonaan Suomesta

Vesirokko on ikävä tauti. Se on vakava tauti aikuisella ja erityisen vaarallinen raskaana oleville.­

21.8.2017 3:00

Syyskuusta lähtien kaikki 1,5–11-vuotiaat lapset saavat maksutta vesirokkorokotteen, jos eivät ole sairastaneet tautia. Vesirokko jäänee menneisyyden vitsaukseksi, jos rokotuskattavuus nousee riittävän korkeaksi.

Vesirokkorokote on ollut Suomessa saatavilla jo parinkymmenen vuoden ajan, mutta se on pitänyt hankkia itse. Vain noin viisi prosenttia lapsista on rokotettu tautia vastaan.

Lähes vääjäämätön sairastuminen on tarkoittanut lapselle noin viikon tautia, josta seuraa kuumetta ja 250–500 rakkulaa. Aikuiselle vesirokko on selvästi vaarallisempi. Raskauden aikana se voi aiheuttaa vakavia sikiövaurioita, muun muassa kehitysvammaisuutta ja sokeutta.

Uskotaanko vesirokon katoavan Suomesta uuden rokotusohjelman myötä? Vastaajana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Tuija Leino.

On mahdollista, että ajan kanssa päästään samaan tilanteeseen kuin on päästy esimerkiksi tuhkarokon, vihurirokon ja sikotaudin kanssa. Näiden virusten kierto maassamme on käytännössä pysäytetty, eikä kotoperäisiä tartuntoja todeta.

Rokotevastaisuus vaihtelee jonkin verran rokotteittain. Kuinka suuren kattavuuden uskotte kansalliseen rokotusohjelmaan tulevan vesirokkorokotteen saavuttavan?

Uskon saavutettavan ainakin 90 prosentin kattavuuden. Vesirokkorokotetta ei kannata jättää ottamatta, sillä aikuisen vesirokko on paljon vakavampi tauti.

Miksi vain viisi prosenttia lapsista on saanut vapaaehtoisesti otetun vesirokkorokotteen? Vaikuttavatko taustalla esimerkiksi sikainfluenssarokotteen aiheuttamiin narkolepsiatapauksiin liittyvät pelot?

Vesirokkorokote ei ole kuulunut ohjelmaan. Tällöin vanhemmat monesti ajattelevat, että se ei ole tarpeen, kun se ei kerran kuulu ohjelmaan. Muutkin rokotteet ovat pelkästään myyntiin tulemalla saaneet muutaman prosentin kattavuuden. Vain rotavirusrokote oli poikkeus. Se saavutti noin 30 prosentin kattavuuden jo ennen kuin oli rokotusohjelmassa.

Onko vesirokkorokote rokotusohjelmassa muissa maissa? Millaisia kokemuksia siitä on ollut?

Vesirokko on rokotusohjelmassa muun muassa Yhdysvalloissa, Saksassa, Espanjassa, Australiassa, Italiassa ja Kreikassa. Yhdysvalloissa se on ollut rokotusohjelmassa jo vuodesta 1995. Siellä vesirokon aiheuttama terveyspalveluiden käyttö on romahtanut ja vesirokkokuolemat ovat hävinneet tyystin.

Onko vesirokkorokote yhtä testattu ja turvallinen kuin pitempään rokotusohjelmassa olleet rokotteet kuten MPR?

On. Rokotusohjelman rokote on ollut käytössä jo pitkään esimerkiksi Yhdysvalloissa. Se on ollut hyvin siedetty. Siitä voi saada lähinnä lieviä oireita kuten kuumetta, pari rakkulaa tai ihon punoitusta.

Minkä ikäisenä vesirokkorokotus normaalisti annetaan ja antaako se täyden suoja tautia vastaan?

Ohjelmassa se on 1,5 ja 6 vuoden iässä. Suojaan tarvitaan 2 annosta.

Suositellaanko rokotusta aikuiselle, joka ei ole sairastanut tautia? Paljonko vesirokon aikuistartuntoja on Suomessa vuosittain?

Ehdottomasti suositellaan kaikille aikuisille, jotka eivät ole sairastaneet. Vesirokko on aikuisella vakava tauti ja käytännössä aina johtaa lääkärillä käyntiin ja vaatii viruslääkityksen. Erityisen vaarallinen vesirokko on raskaana olevalle.

Kaikkia aikuistartuntoja ei tilastoida. Vain ne, joissa löydetään vesirokkovirusta esimerkiksi selkäydinnesteestä, päätyvät tartuntatautirekisteriin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?