Tukes: Asiakasta ei voida pakottaa luopumaan vahingonkorvausvaatimuksista etukäteen paperi allekirjoittamalla - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tukes: Asiakasta ei voida pakottaa luopumaan vahingonkorvausvaatimuksista etukäteen paperi allekirjoittamalla

20.7.2017 21:31

Allekirjoitettu vastuuvapauslomake ei vapauta palveluntarjoajaa kaikesta vastuusta onnettomuuden sattuessa, muistuttavat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja Kuluttajaliitto.

Kuluttajia pyydetään usein allekirjoittamaan ennen palveluiden käyttöä lomakkeita, joiden mukaan palveluntarjoaja ei ole vastuussa, jos vahinko sattuu. Esimerkiksi sisäleikkipaikan asiakkaalta saatetaan vaatia, että tämä vapauttaa palveluntarjoajan työntekijöineen kaikesta vahingonkorvaus- ja jopa rikosoikeudellisesta vastuusta turmatilanteissa.

Tukesin mukaan palveluntarjoajalla on kuitenkin aina vastuu lakisääteisten turvallisuusvaatimusten täyttymisestä. Allekirjoitus ei siis esimerkiksi poista vastuuta vahingonkorvauksesta, joka määräytyy vahingonkorvauslain perusteella. Jos palvelussa tapahtuu vahinko ja sen korvausvastuista syntyy erimielisyyttä, asia käsitellään tarvittaessa tuomioistuimessa riita-asiana.

Ei riitä, että vaarallisesta palvelusta varoitetaan etukäteen

Kuluttajille tulee antaa palvelun turvallisen käytön kannalta olennaiset tiedot. Palveluista voidaan esimerkiksi todeta, että ne eivät sovi tietylle asiakasryhmälle, kuten raskaana oleville tai mainita palveluun liittyvistä riskeistä.

– Tämänkaltainen kuluttajan valistaminen siitä, miten palvelua käytetään oikeaoppisesti tai minkälaisia erityistaitoja palvelun turvallinen käyttäminen edellyttää, on kannatettavaa, toteaa tiedotteessa Tukesin ylitarkastaja Frida Mäkelä.

–  Kertominen riskeistä etukäteen ei kuitenkaan poista palveluntarjoajan velvollisuutta varmistua palvelun yleisestä turvallisuudesta. Vian tai puutteen takia vaarallista palvelua ei saa tarjota kuluttajille, vaikka vaarasta tiedotettaisiinkin etukäteen.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling muistuttaa kuitenkin, että asiakas ei välttämättä saa korvauksia, jos laiminlyö annetut ohjeet palvelun turvallisesta käytöstä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: