Syyttäjä: Mies maksoi ennakkoon 6  500 euroa entisen kumppaninsa pahoinpitelemisestä tai yli ajamisesta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Syyttäjä: Mies maksoi ennakkoon 6  500 euroa entisen kumppaninsa pahoinpitelemisestä tai yli ajamisesta

20.7.2017 19:47

Mies yritti vankilassa ollessaan suostutella kahta muuta ihmistä vahingoittamaan entistä naisystäväänsä ja tämän lapsia rahaa vastaan, sanoi syyttäjä Helsingin käräjäoikeudessa torstaina. Syyttäjän mukaan mies oli valmis maksamaan 8  000–10  000 euroa, jotta he olisivat itse vahingoittaneet tai järjestäneet vahingoittamisen.

Mies oli puhunut naisen vakavasta vahingoittamisesta tai tämän yli ajamisesta autolla, mutta tappamisesta ei ollut kyse, syyttäjä sanoi.

45-vuotiaalle miehelle luettiin syytteet törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Syyttäjä vaatii miehelle vähintään kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistusta sekä mielentilatutkimusta.

Mies oli maksanut 6  500 euroa etukäteismaksua ja palkannut yksityisetsivän selvittämään naisen ja lapsien turvakiellon alaisen osoitteen, syyttäjä sanoi.

Syytteen mukaan rikoksen tekoaika oli elokuusta 2013 tämän vuoden toukokuuhun. Nainen sai syyttäjän mukaan tietää epäillyn rikoksen valmistelusta tänä vuonna vasta viranomaisten otettua yhteyttä häneen.

Mies on aiemmin tuomittu naisen pahoinpitelystä ja vainoamisesta.

Mies kiisti syytteen törkeän rikoksen valmistelusta

Mies kiisti syytteen. Puolustusasianajajan mukaan mistään ei käy ilmi, että törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkistö täyttyisi syytteen kuvaamista tapahtumista. Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta voi tuomita vain, jos se on koskenut vähintään törkeää pahoinpitelyä.

–  Jos saisin esittää sellaisen toiveen, että syyttäjä lakkaisi käyttämästä ilmaisua vakava vahingoittaminen, koska se ei itse asiassa tarkoita yhtään mitään tai riitä tuomitsemiseen.

Syyttäjä vastasi sanomalla, että esimerkiksi autolla yli ajamisella tavoitellaan törkeää pahoinpitelyä tai tappoa. Mies oli myös vankilassa ollessaan puhunut vankilan henkilökunnalle, että tappaisi naisen lapset pelastaakseen lapset naiselta, syyttäjä sanoi.

Syyttäjän mukaan mies oli myös puhunut entiselle naisystävälleen rikoksesta, josta hän saisi vähintään 15 vuoden vankeustuomion. Tällaisen tuomion voi Suomessa saada vain henkirikoksesta, syyttäjä lisäsi.

Nainen joutunut muuttamaan ja asumaan turvakodissa

     

Syytetty mies tuomittiin naisen pahoinpitelystä vuonna 2012. Hän on kiistänyt teon ja kokenut tulleensa tuomituksi syyttömänä ja vaatinut, että asia korjataan. Mies on myös määrätty useaan lähestymiskieltoon, mutta hän on vastustanut niitä perusteettomina.

Huhtikuussa 2013 nainen ei enää uskaltanut asua kotonaan. Hän asui toistuvasti turvakodissa, ja hänen lapsensa joutui vaihtamaan koulua uhkailun takia. Nainen muutti, mutta mies sai selville osoitteen ja meni asunnolle.

Viime vuonna mies tuomittiin vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi vankilaan muun muassa vainoamisesta, lähestymiskieltojen rikkomisesta, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta, laittomista uhkauksista ja kotirauhan rikkomisesta.

Tuomion mukaan hän oli uhannut naista väkivallalla ja oli tähän toistuvasti yhteydessä puhelimitse ja sähköpostitse. Mies on ollut yhteydessä myös naisen äitiin.

Mies vapautui vankilasta tämän vuoden tammikuussa. Hänet vangittiin epäiltynä torstaina käsitellystä rikoksesta toukokuun alussa.

Syytteen mukaan epäillyn rikoksen tekoaika alkaa päivästä, jolloin laki rikoksen valmistelusta tuli voimaan. Tekoaika päättyy päivään, jolloin poliisi otti miehen kiinni.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: