"Naisiin kohdistuva väkivalta on suuri ihmisoikeusongelma Suomessa" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

"Naisiin kohdistuva väkivalta on suuri ihmisoikeusongelma Suomessa"

20.7.2017 17:38

Suomesta on vireillään kaksi YK:n CEDAW-komitealle tehtyä valitusta. Komitea valvoo naisten syrjinnän poistamista koskevan sopimuksen täytäntöönpanoa.

Oikeusvertailun ja yleisen oikeustieteen emeritaprofessori Kevät Nousiainen Turun yliopistosta teki kahden muun suomalaisjuristin kanssa vuodenvaihteessa komissiolle valituksen, jonka mukaan Suomi ei täytä velvollisuuttaan suojella naisia väkivallalta.

Nousiaisen mukaan yksi ongelmista ovat poliisin resurssit.

–  Ei nykyisillä resursseilla ole mahdollista, että väkivallan uhri saisi poliisilta suojelua pidemmäksi aikaa, että poliisi esimerkiksi vartioisi uhrin kotia.

Suomi antaa CEDAW-komitealle valituksesta vastineen ensi viikolla. Komitean lausuntoa voidaan joutua odottamaan parikin vuotta, arvioi Ulkoministeriön ihmisoikeustuomioistuin- ja sopimusasioiden yksikön päällikkö Krista Oinonen.

Jos komitea katsoo Suomen loukanneen naisten syrjintää koskevaa sopimusta, se antaa Suomelle toimintasuosituksia.

–  Suosituksia ei voi verrata esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joka antaa valtiota sitovan tuomion, Oinonen sanoo.

Suositukset huomioitaisiin Oinosen mukaan esimerkiksi lainsäädäntötyössä.

Vertaistukea muilta valtioilta

Vastineessa kommentoidaan vain valitusta koskevaa tapausta, mutta helmikuussa Suomi antaa komitealle laajemman raportin naisten syrjintää koskevan sopimuksen noudattamisesta.

–  Siinä kerrotaan itsekriittisestikin, että naisiin kohdistuva väkivalta on suuri ihmisoikeusongelma Suomessa. Sitä ei ole koskaan kielletty, koska haluamme vertaiskeskustelua muilta valtioilta ja suosituksia työvälineiksi, Oinonen sanoo.

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaaran mukaan lähisuhde- ja perheväkivallan estäminen vaatii töitä usealla hallinnonalalla.

–  Kysymys on monesta asiasta. Tutkiiko poliisi naisiin kohdistettua vihapuhetta? Monesti on tehty tutkimattajättämispäätös resurssien puutteen vuoksi, mutta puhe johtaa monesti tekoihin. Myös turvakotipaikkoja pitäisi lisätä, niiden pitäisi olla helpommin saatavilla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: