Ikaalisissa miehen tappanut Lounatuuli-sonni on teurastettu - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Ikaalisissa miehen tappanut Lounatuuli-sonni on teurastettu – Olisi joutunut teuraaksi ilman hyökkäystäkin

Lounatuuli on 2,5-vuotias sonni.

20.7.2017 13:50

Ikaalisissa miehen kuoleman aiheuttanut Lounatuuli-sonni on viety teuraaksi. Lounatuuli kuljetettiin teurastettavaksi tiistaina aamupäivällä.

Tilan omistava Sari Änkö kertoo, että sonni käveli käskystä kiltisti autoon, eikä yhtään uhitellut ihmisille.

–Siinä annettiin sitten viimeiset rapsutukset ennen autoon menoa. Harmitti laittaa Lounatuuli teuraaksi, mutta ei voi tietää, koska se olisi tehnyt saman uudestaan, kun se huomaa ihmisen heikkouden. Tuollaisen tapauksen jälkeen sitä ei uskalla ottaa enää omalletunnolleen, että niin voi käydä uudestaan.

Noin 60-vuotias ikaalislainen mies hukkui 10. heinäkuuta, kun laumaansa puolustanut Lounatuuli-sonni murjoi hänet Kyrösjärveen Ikaalisten Sammissa. Onnettomuushetkellä mies oli kalastamassa Ayrshire-karjan laitumella.

Aamulehden kuvaaja kävi katsomassa Lounatuuli-sonnia vain muutama tunti onnettomuuden jälkeen:

Lihaa omaan käyttöön

Vaikka Lounatuuli ei olisi hyökännyt miehen kimppuun, sonnia olisi joka tapauksessa odottanut teurastus lähitulevaisuudessa. Tilalle hankittiin jo alkuvuodesta uusi pikkusonni kasvamaan, jonka oli tarkoitus korvata 2,5-vuotias ja 1 200 kiloa painava Lounatuuli.

–Kasvaessaan niin isoiksi, sonnit alkavat olla hankalia. Poika oli lähdössä joka tapauksessa teuraaksi kevättalvella, mutta tämä tapaus nyt vain aikaisti teurastusta muutamalla kuukaudella.

Änkö kertoo, ettei Lounatuuli ollut aiemmin käyttäytynyt uhkaavasti ainakaan tilan omaa väkeä kohtaan. Vieraita ihmisiä sonnin tarhaan ei ollut tarkoituksella päästetty.

–Tämän myötä on oppinut, miksi sonni käyttäytyy niin kuin käyttäytyy. Pitää miettiä, että voiko sonnia jatkossa pitää laitumella vai pitääkö sille etsiä paikka, jossa vieraat ihmiset eivät käy lähellä.

Perhe otti osan Lounatuulen lihoista itselleen, mutta loput menevät teurastamon kautta myytäväksi.

–Lihat menevät normaaliin käyttöön. Meillä syödään täysin omien eläinten lihaa. Naudanlihaa en ole kaupasta ostanut varmaan kertaakaan sinä aikana, kun meillä on ollut omaa karjaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: