Suuri joukko lehmiä kuolee roskaamisen takia: "Alumiinitölkin pala voi osua vaikka sydämeen" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Suuri joukko lehmiä kuolee roskaamisen takia: "Alumiinitölkin pala voi osua vaikka sydämeen"

Tölkkien aiheuttamista lehmien kuolemista on kerrottu sosiaalisessa mediassa, mutta tuore kysely paljastaa ongelman laajaksi.

20.7.2017 11:28

Lähes kolmannes nautatiloista kertoi menettäneensä lehmän luontoon heitetyn alumiinitölkin takia viiden viime vuoden aikana, kun Mtech Digital Solutions -yhtiö tiedusteli asiaa asiakastiloiltaan.

Kyselyyn vastasi lähes 400 tilaa, joista 31 prosenttia kertoi lehmän kuolleen ja 37 prosenttia raportoi lehmänsä sairastuneen tölkkien vuoksi.

Nurmipellolle heitetty alumiinitölkki pilkkoutuu rehusilppurissa teräviksi palasiksi, jotka voivat rehun seassa syötynä aiheuttaa lehmälle suuria tuskia tai kuoleman.

Maidontuotantoasiantuntija Ulla-Maija Reinilä Satakunnan Proagriasta tunnistaa ongelman, joka puhuttaa myös paikallisilla karjatiloilla.

–Lehmä on siitä hassu elukka, että se pistää suuhunsa mitä vain. Tölkinpalat kulkevat rehumassan mukana ja saattavat vaikka puhkaista lehmän suolen. Joissain tapauksissa ne saattavat koteloitua, mutta lähteä edelleen liikkeelle esimerkiksi poikimisen yhteydessä. Silloin ne voivat osua vaikka sydämeen, Reinilä sanoo.

Reinilän mukaan esimerkiksi yleisötapahtumien jälkeen luontoon jätettyjä tölkkejä löytyy nurmipeltojen läheltä. Ongelmia tuottaa myös esimerkiksi muoviroska. Mtechin kyselyyn vastanneista muovit, lasi ja esimerkiksi haulikon hylsyt olivat aiheuttaneet ongelmia 61 prosentilla tiloista.

Mtechin kyselyyn vastanneista tilallisista 76 prosenttia oli löytänyt juomatölkkejä pelloilta. Ongelma oli suuri erityisesti vilkasliikenteisten teiden varsilla sijaitsevilla mailla.

–Kun tölkki uppoaa pitkään ruohoon, ei sitä löydä sieltä enää millään, Ulla-Maija Reinilä sanoo.

Rautaromu pystytään uusimmissa silppureissa erittelemään rehusta magneetilla, mutta alumiini ei siihen tartu. Kyselyyn vastanneista 58 prosenttia oli joutunut siivoamaan alumiiniroskaa käsin rehun seasta.

Mtechistä kerrotaan, että Ruotsissa tuottajaliitto arvioi noin 5000 lehmän vuodessa joutuvan lopetettavaksi tölkkien takia, mutta Suomesta vastaavaa tietoa ei ole kerätty.

Lehmän epämääräisen sairastumisen syy jää usein selvittämättä, jos sen aiheuttaa rehun mukana syöty vierasesine. Eläin joudutaan usein lopettamaan tuskien yltyessä liian koviksi.

–Navetoissa ei ole kuvantamislaitteita, eikä lehmiä voi kuljettaa klinikalle yhtä helposti kuin pieneläimiä. Usein kipujen syy selviää vasta teurastamolla, sanoo Pohjois-Satakunnassa eläinlääkärinä kesän ajan toimiva Jenni Siltakorpi.

Lehmän tapa syödä on sellainen, että ongelma olisi helpointa ratkaista roskaamista vähentämällä.

–On hyvin harvinaista, että esimerkiksi hevonen söisi vierasesineitä. Sillä on herkkä turpa, jolla se valikoi ruokansa. Lehmä vetää rehua kielellään ja syö vain, Siltakorpi sanoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: