Naudanlihan heikko saatavuus rasittaa HKScania, lihojen hinnat nousussa. - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Naudanlihasta on jo pulaa - Lihatalon johtaja: Jos tuottajat eivät saa oikeaa hintaa, tuotanto loppuu ja tarjolla on vain romanialaista

Jari Latvasen luotsaama HKScan teki tammi-kesäkuussa Suomessa 366 miljoonan euron liikevaihdon. Vertailukelpoista liiketappiota kertyi 0,6 miljoonaa euroa.

20.7.2017 10:01

Kuluttajien on syytä varautua naudanlihan ja muiden lihojen hintojen nousuun.

Maitotilojen määrän lasku ja vasikoiden määrän supistuminen heijastuvat naudanlihamarkkinoille. Esimerkiksi HKScan ei saa tarvitsemaansa määrää naudanlihaa. Yhtiö ei ole kyennyt toimittamaan vähittäiskaupalle suunnittelemaansa määrää naudanlihaa.

–Olemme joutuneet perumaan toimituksia, ja kun ei ole lihaa, emme pysty myöskään sitä tarjoamaan, sanoo HKScanin toimitusjohtaja Jari Latvanen.

Hän ei tarkenna, minkälaisesta naudanlihan vajauksessa yhtiössä on kyse, mutta kuvaa määrää tuntuvaksi.

Atrian toimitusjohtaja Juha Grön ei keskiviikkona halunnut ottaa kantaa naudanlihamarkkinoihin. Syy oli se, että Atria julkistaa osavuosikatsauksensa torstaina.

SOK:n kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu sanoo, että suomalaisen naudan osalta eletään kädestä suuhun, ja arvokkaammista osista ei ole aina täyttä saatavuutta.

–Käsittääkseni meillä on naudan jauhelihassa ollut normaali saatavuus, Alarotu sanoo.

Naudanlihaa menee vähittäiskaupassa kaupaksi runsaasti jauhelihana.

HKScan joutuu raaka-ainepulan takia jäämään pois naudanjauhelihan kovasta hintakilpailusta. Toisaalta hinta on Latvasen mukaan painunut sellaiseksi, että sillä ei yhtiön kannata tuotetta myydä.

HKScanin keskiviikkona julkistaman osavuosikatsauksen mukaan yhtiön liikevaihto Suomessa laski naudanlihan heikon saatavuuden takia. Myös sianlihan viennin väheneminen laski liikevaihtoa. Pekonin myynti puolestaan kasvoi, ja siipikarjanlihan myynti pysyi viime vuoden tasolla.

Vaarana tuonnin kasvu

Suomessa yli 80 prosenttia naudanlihasta tuotetaan maitorotuisista eläimistä. Latvasen mukaan noin 80 prosenttia teurastettavista vasikoista tulee maitotiloilta.

Tilastojen mukaan nautojen teurastusmäärät Suomessa ovat tänä vuonna liikkuneet hieman yli 20 000:ssa per kuukausi. Vielä 1990-luvun alkupuolella kuukausimäärät olivat 40 000 teurastuksen luokkaa.

Viime vuonna maidontuottajien määrä väheni seitsemällä prosentilla edellisestä vuodesta.

Tuottajat olisivat Latvasen mukaan valmiita kasvattamaan tuotantoaan, mutta eivät millä hinnalla hyvänsä.

Suomalaisten kuluttajien tulee Latvasen mielestä ymmärtää, että jos lihasta ei makseta oikean suuruista hintaa, tuonti kasvaa. Hänen mukaansa Suomessa ollaan tekemässä "sama moka" kuin Ruotsissa, jossa naudanlihasta jo 60 prosenttia on tuontia.

Latvasen mukaa suomalainen kuluttaja pitää itsestään selvänä, että tarjolla on kotimaista lihaa ja sen on oltava halpaa.

–Mutta tuottajat eivät tienaa, lihatalot eivät tienaa. Silloin tuotanto loppuu, ja sitten meillä on romanialaista nautaa, kiteyttää Latvanen.

Lisää lihakarjaa

HKScan on sitoutunut 100-prosenttisesti kotimaiseen naudanlihaan. Se on yhtiölle strateginen haaste. Jos kotimaista naudanlihaa ei ole yhtiölle riittävästi saatavissa, menetetään markkinaosuutta.

Yhtiö onkin yhdessä tuottajien kanssa lähtenyt viemään eteenpäin suunnitelmia, joilla varmistetaan vasikoiden määrän lisääminen. Vasikan kasvaminen teuraspainoiseksi kestää 1,5 vuotta, joten kovin nopeasti tilannetta ei saada korjattua.

–Tutkimme myös rotukarjavaihtoehdot. Lihakarjaa on vielä liian pieniä määriä, Latvanen sanoo.

Naudanlihan hinta on noussut, ja tulee edelleen tänä vuonna nousemaa, uskoo Latvanen, ja pitää selvänä, että kallistuminen vetää perässään myös muiden lihojen hinnat.

–Toivon, että sianlihassa nähdään sama juttu. Kyllä hintojen on noustava. Suomi on sianlihassa Euroopan halvin maa, Latvanen toteaa, ja toivoo, että suomalaiset kuluttajat ymmärtävät kotimaisen lihan arvon.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: