Britanniaan suunnitellaan EU-rekisteriä – Suomessa sellainen on jo, mutta se ei ole täysin mutkaton - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Britanniaan suunnitellaan EU-rekisteriä – Suomessa sellainen on jo, mutta se ei ole täysin mutkaton

Robert Matthews muutti Britanniasta Suomeen vuonna 2010.

20.7.2017 5:00

Pääministeri Theresa May suunnittelee maahansa rekisteriä, johon jokaisen EU-kansalaisen pitäisi liittyä. Siinä missä yhdet vastustavat rekisteriä uhmakkaasti, toiset eivät usko sen muuttavan käytännön elämää juurikaan.

Englantilainen Robert Matthews on elänyt sekä Britanniassa että Suomessa, ja hän tietää, mitä hyötyjä ja haittoja pakollisesta rekisteröitymisestä voi olla.

Matthews muutti Suomeen vuonna 2010 tyttöystävänsä kanssa. Tarkoituksena oli asettua Suomeen asumaan ja perustaa oma yritys. Se ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan.

–Ilman tyttöystäväni ja hänen sukulaistensa tukea en olisi mitenkään pärjännyt täällä niin kauan ilman rahaa, Matthews kertoo.

Lain mukaan EU-kansalainen voi vapaasti oleskella ja tehdä töitä Suomessa kolmen kuukauden ajan. Riittää, että on voimassa oleva henkilökortti tai passi. Jos oleskelu kestää kauemmin, henkilön on haettava oleskelulupaa ja rekisteröidyttävä.

Käytännössä asiat eivät kuitenkaan toteudu yhtä helposti.

Pankkitiliä ei nimittäin voi Suomessa avata pelkän passin tai henkilökortin kanssa, vaan pitää olla sosiaaliturvatunnus ja jonkinlainen tulonlähde. Ilman pankkitiliä on myös vaikea tehdä työsopimusta, ja ilman töitä ei ole rahaa.

Suomeen muuttanut Matthews ei siis juuri hyötynyt kolmen kuukauden vapaasta oleskelusta. Jotta hän olisi sen jälkeen saanut töitä etsiessään Kelalta työttömyystukea, Matthewsilla olisi pitänyt olla sekä sosiaaliturvatunnus että pankkitili. Kun hän haki oleskelulupaa poliisilta, pankkitilillä piti olla vähintään kolmen kuukauden palkan edestä rahaa.

Se olisi todistanut Kelalle, että Matthews pystyy elättämään itsensä Suomessa ja että hän etsii vakavissaan töitä. "Kuinka monella oikeasti on kolmen kuukauden palkkarahat tilillään?" Matthews kysyy.

–Tyttöystäväni perheen piti lainata meille rahaa, jotta saimme näytettyä viranomaisille, että tililläni on tarpeeksi katetta. Käytännössä rahat vain kävivät tililläni, ennen kuin maksoimme ne takaisin.

Kahdeksan kuukauden jälkeen odotus ja sinnikkyys palkittiin. Matthews pääsi järjestelmään, ja Kelan työttömyystukikin maksettiin takautuvasti. Nyt britillä on oleskelulupa, suomalainen henkilökortti ja yritys, jonka ohella hän tekee osa-aikatöitä tarjoilijana.

Britanniassa alku uudessa maassa olisi EU-kansalaiselle ollut paljon helpompi.

Tällä hetkellä EU-kansalaisen ei Britanniassa tarvitse ilmoittautua rekisteriin voidakseen asua ja työskennellä maassa. Siellä ei ole Suomen väestörekisterin kaltaista järjestelmää edes omille kansalaisille.

Kaikkiin virallisiin toimintoihin yleensä riittää, että on passi ja suomalaista Kela-korttia vastaava henkilökortti, jonka avulla saa töitä. Niitäkään ei välttämättä tarvitse, jos asuu pienellä paikkakunnalla ja maksaa kaiken käteisellä – mikä on hyvin yleistä.

–Briteissä voi periaatteessa asua niin, että ei tarvitse henkilökorttia, koska kaikki tuntevat sinut ja tietävät missä asut, jos asut pienellä paikkakunnalla, Matthews kertoo.

Useimmiten työtä tekevä kuitenkin tarvitsee sosiaaliturvatunnuksen, jonka saa helposti paikalliselta kaupungintalolta. Matthewsin mukaan yleinen linja maahanmuuttajien suhteen on pitkään ollut se, että kunhan tekee töitä ja maksaa veroja, kukaan ei kiinnitä sinuun huomiota. Etenkin taloudellisessa taantumassa kaikki veronmaksajat ovat olleet tervetulleita maahan.

Asenteet saattavat pian muuttua, jos pääministeri Theresa Mayn kaavailema EU-rekisteri ja henkilökortti tulevat pakollisiksi maassa asuville EU-kansalaisille. Jo nyt monet britit ja Britanniassa asuvat eurooppalaiset ovat asiasta suuttuneita.

–Britanniassa ei ole koskaan pidetty valtion valvonnasta. Se muistuttaa liikaa esimerkiksi natsi-Saksan järjestelmästä ja yksilön vapauden rajoittamisesta, Matthews selittää.

Tällä hetkellä maassa asuvien EU-kansalaisten ei tarvitse hakea pysyvää oleskelulupaa. Monet ovat kuitenkin hakeneet sitä, koska he pelkäävät, että Brexitin voimaan astuessa heillä ei ole enää riittäviä todisteita.

Monet myös uskovat, että EU-rekisteri on vain Mayn keino erotella omat kansalaiset ei-toivotuista ulkomaalaisista.

Toisaalta rekisteriä puoltavat ovat huomauttaneet, että jos Britannia rekisteröisi oleskeluoikeudet, tiedettäisiin, kuka on maassa laillisesti. Se voisi myös taata maassa asuville oikeudet nykyistä paremmin.

–Olen asunut kummallakin puolella väittelyä, joten ymmärrän niitä, jotka eivät halua valtion tarkkailevan liikkeitään, Matthews sanoo.

–Kaikkein helpointa olisi, jos EU-kansalaisilla olisi yhtenäinen henkilökortti, joka kävisi jokaisessa jäsenmaassa samalla tavalla. Silloin ei tarvitsisi tuhlata aikaa paperinpyörittämiseen, Matthews jatkaa.

Lähteet: Migri, europa.eu ja Suomen Lontoon suurlähetystö.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: