Tutkija: Huhtasaaren nousu osa eurooppalaista kehitystä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tutkija: Huhtasaaren nousu osa eurooppalaista kehitystä

Laura Huhtasaari valittiin kesäkuussa perussuomalaisten ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi.­

16.7.2017 6:00

Vertailukohtaa Laura Huhtasaaren nousulle voi hakea monesta läntisestä maasta. Samaan jatkumoon kuuluvat tutkija Tuija Saresman mukaan niin Ranskan Marine Le Pen kuin presidentti Trumpkin.

–Populismi valtavirtaistuu ja keskustelu mustavalkoistuu. Tulee jako meihin ja muihin sekä kansaan ja eliittiin, Saresma sanoo.

Saresma on tutkinut paitsi populismia, myös vihapuhetta, muukalaisvihaa ja naisen asemaa.

–Voisi väittää, että esimerkiksi islamin pelolle ei Suomessa ole todellisuuspohjaa vieläkään, mutta ilmapiiri on otollinen. Halla-aho ja Huhtasaari ovat tuoneet kosketuspintaa, ja takana on taloudellinen kriisi, Saresma sanoo.

Karsimaattisille henkilöille on tilaa aikoina, joina politiikkaan liitetään suhmuroinnin ja epärehellisyyden mielikuvia. Saresma nostaa esiin myös julkisuuden tunteellistumisen.

Ristiriita saa huomiota.

–Huhtasaari on samaan aikaan naisellinen blondi, mutta hänen puheensa ja arvonsa ovat hyvin kovia.

Sarsema on itse seurannut Huhtasaarta tiedotusvälineistä ja blogikirjoituksista. Huhtasaari on vahvasti esillä sosiaalisessa mediassa, jossa häntä myös ihaillaan. Hänet koetaan jopa messiaanisena hahmona, pelastajana.

–Laura Huhtasaari näyttäytyy valkoisen suomalaisen ydinperheen äitinä, ideaalisuomalaisena, mutta samaan aikaan naapurintyttönä. Siinä on myös paradoksi: eihän poliittista uraa tekevä nainen voi olla samaan aikaan myyttinen kotona oleva äiti, Saresma sanoo.

Saresman mielestä kiinnostavaa on myös Huhtasaaren puhe uskostaan. Se on Saresman mukaan suomalaisessa politiikassa epätyypillistä, ja muistuttaa yhdysvaltalaista tapaa. Saresma arvioi, että Huhtasaari käyttää taitavasti hyödykseen perinteisiä arvoja: koti, uskonto ja isänmaa.

–Hän on koulutettu nainen, mutta opettaja ja kasvattaja. Ne roolit naiselle on voitu perinteisestikin sallia, eikä Huhtasaari ole uhka perinteisille sukupuolikäsityksille.

Entä mitä ajattelee Laura Huhtasaari itse nousustaan?

–Olen hirveän intohimoinen ihminen, ja tunteethan tarttuvat, se on peruspsykologiaa, hän sanoo.

Hän uskoo myös asiaansa: siihen, että ihmiset haluavat muutosta.

Ihmisten ihailu on vaikuttanut henkilökohtaiseen elämään.

–Yksityisyys on mennyt, enkä minä siitä tykkää, hän sanoo.

Valinta antaa julkisuudelle paljon on silti ollut oma.

–En ala esittää mitään, mitä en ole, Huhtasaari sanoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?