"Moni stressaa syömisestä" – pika-aituri selvitti päänsä, jätti niukistelun ja juoksee kovempaa kuin koskaan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

"Moni stressaa syömisestä" – pika-aituri selvitti päänsä, jätti niukistelun ja juoksee kovempaa kuin koskaan

Lotta Haralan vaikeat vuodet pika-aiturina näyttävät olevan takana. Tamperelainen valmistui joulukuussa liikuntaneuvojaksi ja hänellä on toiminimi, mutta tällä hetkellä urheilu-ura menee muiden töiden edelle.

20.7.2017 9:00

Tamperelaisjuoksija Lotta Harala, 25, on kertonut avoimesti terveysongelmistaan tänä keväänä. Hänen uransa hiipui, koska tarkasta urheilijan ruokavaliosta oli tullut liian terveellinen. Hän ei vuosiin syönyt riittävästi, ja potentiaali pika-aiturina oli jäämässä pelkäksi lupaukseksi.

–Elimistö oli puutostilassa, kroppa ei palautunut, ja kierre oli kokonaisvaltaisen vaikea. Käänne tapahtui vasta tänä vuonna, Harala kertoo.

Käänteeseen tarvittiin paljon oman tilanteen analysointia ja siitä puhumista. Ajattelua veivät parempaan suuntaan keskustelut läheisten kanssa, ja Harala käytti myös mentaalivalmentajaa. Tärkeänä tukena olivat poikaystävä, jääkiekkoilija Matias Myttynen ja myös äiti Ulla Harala.

–Tosi kliseistä, mutta olen hyväksynyt itseni sellaisena kuin olen. Oon ihan fine! Ja jos juoksen kovan ajan, se on siistiä.

Haralan kokemuksen mukaan ravitsemuksen pulmat vaivaavat yleisurheilijoita, ainakin naisia.

–Moni stressaa syömisestä, valitettavasti. Toivottavasti alettaisiin kiinnittää enemmän huomioita urheilijaan kokonaisuutena, hän sanoo.

Harala ei enää kaihda ongelmistaan puhumista, mutta vielä kun syöminen oli epäterveellistä niukistelua, hän esitti rennompaa kuin oli. Haralasta on hyvä, että julkisuudessa on käsitelty urheilijoiden syömishäiriöitä, kun muutamat nuoret naisurheilijat hänen lisäkseen ovat kertoneet tarinansa. Haralalla ei kuitenkaan ole diagnosoitu syömishäiriötä, ja hän määrittelee nyt ongelmansa epäterveeksi suhteeksi ruokaan.

–Olen saanut paljon viestejä ja kysymyksiä aiheesta. Tässä asiassa voi teilata tai nostaa, varsinkin nuorta, ja sillä voi olla suuri merkitys urallekin, Harala muistuttaa.

Harala on onnellinen siitä, että voi henkisen tasapainon ansiosta vihdoin juosta ominaisuuksiensa mukaisesti ja monen vuoden harjoittelu alkaa kantaa hedelmää.

–Olen tiennyt olevan paremman tason urheilija, kuin mihin olen pystynyt. En päässyt juoksemaan kisoissa, niin en voinut parantaa aikojakaan.

Tulevana lauantaina Harala näyttää, mihin paluukauden kunto riittää. Hän juoksi ennätyksensä 13,25 pari viikkoa sitten. Kalevan kisoissa Seinäjoella Harala on voittajasuosikki naisten pika-aidoissa, kun Nooralotta Neziri jätti kauden kesken.

–En ota tilanteesta paineita. Mulla on luotto ja odotus, että tulee kova aika.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: