Ritva "Kike" Elomaa loikkaa takaisin perussuomalaisiin – "Perus-Kike is back!" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Ritva "Kike" Elomaa loikkaa takaisin perussuomalaisiin – "Perus-Kike is back!"

22.6.2017 14:52

Kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaa vaihtaa takaisin perussuomalaisten eduskuntaryhmään. Hän oli hetken perussuomalaisista irronneessa Uusi vaihtoehto -ryhmässä.

Elomaan loikkauksen jälkeen kolmella hallitusryhmällä on yhteensä 105 paikkaa eduskunnan 200:sta. Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on nyt 16 jäsentä, ja Uusi vaihtoehto -ryhmään jää 19 kansanedustajaa.

Elomaan mukaan hänellä oli Jyväskylän puoluekokouksen jälkeisinä päivinä yksi vuorokausi aikaa päättää, mitä tehdä ja kumpaan leiriin liittyä.

–  Minun kohdallani tämä yksi vuorokausi oli liian vähän aikaa. Tein hätiköidyn päätöksen, en ajatellut asioita loppuun asti, Elomaa sanoi eduskunnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Elomaa kertoo saaneensa ensimmäisen ratkaisunsa jälkeen äänestäjiltään massiivisen palauteryöpyn puhelimitse, sähköpostitse ja sosiaalisessa mediassa. Hänen mukaansa 90 prosenttia palautteesta oli negatiivista.

–  Tunnen olevani perussuomalainen. Perus-Kike is back! Elomaa sanoi.

Elomaa kuului Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän varapuheenjohtajistoon.

–  Olen pahoillani tästä episodista. Mutta ehkä tämä oli hyväksi, koska nyt tiedän mitä äänestäjäkuntani ajattelee.

Lisää siirtymisiä tulossa?

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi tiedotustilaisuudessa, että puolueesta lähdettiin esimerkiksi omien etujen ajamisen ja tekaistujen väitteiden takia.

Halla-ahon mukaan kansanedustajia säikytettiin väittämällä, että Jyväskylän puoluekokouksessa "tietynlaiset voimat" olisivat valloittaneet puolueen. Kansanedustajia pakotettiin nopeisiin ratkaisuihin ryhmävalintansa suhteen.

–  Toivon, että Kiken esimerkki rohkaisee muita kansanedustajia, jotka ovat tulleet ehkä sumutetuiksi, pohtimaan asiaa uudelleen, Halla-aho sanoi.

Halla-aho uskoo, että siirtymisiä takaisin perussuomalaisten riveihin nähdään lisää.

–  Mitä lähemmäksi seuraavia eduskuntavaaleja tullaan, sitä selvemmäksi monille Uuden vaihtoehdon edustajille käy, että he putoavat tyhjän päälle, Halla-aho arvioi.

Halla-ahon mukaan suurin osa Uuden vaihtoehdon ryhmästä on sellaisia ihmisiä, joita perussuomalaiset tuskin haluaa enää ottaa takaisin ryhmäänsä.

–  Siellä on ihmisiä, jotka ovat loikanneet paljon puhutun hillotolpan perässä uuteen ryhmään, Halla-aho luonnehti.

–  Siellä on myös muutamia ihmisiä, jotka tiedämme vilpittömiksi ja rehellisiksi ja jotka ovat tehneet päätöksensä hätiköiden ja väärin perustein. Toivomme, että sieltä jonkin verran muuttoliikettä vielä tulee.

"Ei suurempaa dramatiikkaa"

Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kommentoi Elomaan siirtymistä painottamalla, että jokainen tekee omat ratkaisunsa.

–  Meillä on ollut erittäin hyvähenkinen eduskuntaryhmä, ja Kike Elomaankin kanssa on hyvässä hengessä keskusteltu. En näe tässä mitään sen suurempaa dramatiikkaa, Elo sanoi STT:lle.

Elon mukaan Jyväskylän puoluekokouksen valinnoissa oli "vahvasti kaappauksen piirteitä". Puoluekokouksen jälkeen yli puolet perussuomalaisten kansanedustajista irtaantui uuteen eduskuntaryhmään.

–  Mielestäni kyse ei enää ole vain tavallisesta demokraattisesta valinnasta, joka sinänsä tehtiin toki demokraattisella prosessilla, Elo sanoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut