KRP: Temppeliaukion uhkaa vastaavia tilanteita on ollut aikaisemminkin – kirkossa vierailee sesonkina jopa 10 000 ihmistä päivässä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

KRP: Temppeliaukion uhkaa vastaavia tilanteita on ollut aikaisemminkin – kirkossa vierailee sesonkina jopa 10 000 ihmistä päivässä

Temppeliaukion kirkkoon kohdistui epäily terrori-iskun valmistelusta.­

20.6.2017 12:22

Rikosylikomisario Tero Haapala kertoo, että aiemmissa terroriuhissa on ollut kysymys suojelupoliisin rekistereissä oleviin kohdehenkilöihin liittyvistä riskeistä, jotka ovat olleet ajallisesti ja paikallisesti konkreettisia. Hänen mukaansa poliisi ei vain ole päätynyt niissä samankaltaiseen näkyvään operaatioon, johon sunnuntaina päädyttiin. Päätöksiä tehtiin suojelupoliisin, KRP:n, Helsingin poliisin tilannejohdon, Rajavartiolaitoksen ja Poliisihallituksen kesken.

Hän ei halunnut kertoa tarkemmin, mitä kohteita tai minkä tyyppisiä kohteita epäilyt ovat.

–  Nämä ovat ehkä enemmän yksittäisiin kohdehenkilöihin liittyviä epäilyjä, joihin terrorismi liittyy. Näissä on arvioitu, että on olemassa riski, että henkilö toteuttaisi jonkinlaisen iskun Suomessa, Haapala sanoo.

Suojelupoliisi seuraa terrorismiin liittyen noin 350 henkilöä. Näitä poliisi nimittää kohdehenkilöiksi. Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoo, että kohdehenkilöiden joukossa on henkilöitä useista etnisistä taustoista.

–  Siellä on myös toimijoita, jotka ovat toimineet terroristijärjestön riveissä konfliktialueilla, Pelttari kertoo.

Sen lisäksi KRP seuraa turvapaikanhakijoiden joukosta seulottuja niin kutsuttuja riskihenkilöitä, jotka ovat usein konfliktialueelta. Heidän käyttäytymisensä ja tekonsa ovat sen laatuisia, että heidät on luokiteltu terrorismiin liittyen riskihenkilöiksi.

–  Osa voi olla päällekkäisiäkin, mutta käytännössä kyse on erillisistä ryhmistä, Haapala sanoo.

Töölön kirkkoherra Auvo Naukkarinen kertoo, että Temppeliaukion kirkon oppaiden ja suntioiden läsnäoloa kirkossa on hieman lisätty viikonlopun poliisioperaation jälkeen. Sunnuntaina Helsingin poliisi jahtasi rikoksesta epäiltyä Temppeliaukion kirkon ympäristössä useita tunteja, ja eilen keskusrikospoliisi kertoi epäilevänsä, että Temppeliaukion kirkkoa kohtaan olisi valmisteltu terroristista tekoa.

Naukkarinen kertoo, että kirkon pääsuntio on ohjeistanut alaisiaan tarkemmista toimintatavoista.

–  Henkilökunnalle on kerrottu koko kuva, ja se on huomattavasti helpottanut sitä, että he tuntevat koko tilanteen, Naukkarinen sanoo.

Betoniesteet ovat Naukkarisen mukaan paikoillaan kirkon edessä toistaiseksi. Tarkkaa päivämäärää niiden poistolle ei ole sovittu.

–  Kirkko on ihan normaalisti auki, ja seurakunta toimii oman ohjelmansa mukaisesti. Otamme vastaan kirkkoon vierailemaan tulleet ihan normaalisti kuten ennenkin.

Naukkarinen kertoo olleensa tiiviissä yhteydessä poliisiin. Hän on keskustellut poliisin kanssa eilen ja toissa päivänä sekä aikoo jatkaa keskustelua vielä tänään.

Temppeliaukion kirkko on Helsingin kirkoista suosituin turistikohde. Naukkarisen mukaan kirkossa vierailee vuosittain 700 000 turistia. Kesän suosituimpina päivinä kävijämäärä saattaa hipoa 10 000:ta.

–  Tätä turistivirtaa täytyy tietenkin jollain tavalla ohjata, ja olemme miettineet, että sitä voisi pikkuisen pienentääkin, Naukkarinen kommentoi turistien määrää.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?