Jos terveysasema suljetaan, apteekin Terveyspiste voi tarjota sairaanhoitajan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Jos terveysasema suljetaan, apteekin Terveyspiste voi tarjota sairaanhoitajan

12 Suomen apteekissa toimii nyt pysyvä Terveyspiste, johon voi ilman ajanvarausta tulla sairaanhoitajan luo.

15.5.2017 18:35

Vuonna 2014 päättyneen neljän vuoden kokeilun jälkeen 12 Suomen apteekissa toimii nyt pysyvä Terveyspiste, johon voi ilman ajanvarausta tulla sairaanhoitajan luo. Toki ajankin voi varata, jos on aikaa vievämpi asia kuten muistitesti. Lisää Terveyspisteitä on perusteilla.

Apteekkien palveluvalikoima on laajentunut myös etälääkäripalveluilla. Etenkin maaseudulla on muutamia apteekkeja, joihin asiakas voi tulla tietokoneelle etälääkärin vastaanotolle.

–Terveyspisteet ovat tulevaisuuslähtöistä apteekkitoiminnan kehittämistä. Aavistelemme, että terveysasemaverkosto tulee sote-uudistuksen jälkeen harvenemaan. Terveyspisteissä pystytään silloin antamaan matalan kynnyksen terveyspalveluita, sanoo Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen.

Vantaalla Tikkurilan rautatieaseman kupeessa sijaitsevan Asema Apteekin apteekkari Kirsi Paulamäki päätti perustaa apteekkiinsa Terveyspisteen heti 2014, jolloin Suomen Apteekkariliitto otti Terveyspiste-konseptin valtakunnallisesti levitettäväksi.

Terveyspistettä varten Paulamäen piti perustaa osakeyhtiö, jonka työntekijäksi hän palkkasi sairaanhoitaja Pauliina Ruskomaan. Vaikka Terveyspiste toimii apteekissa, se on eri yritys. Joissakin apteekeissa sairaanhoitaja on apteekin työntekijänä, mutta silloin hänellä ei ole niin laajoja oikeuksia kuin Terveyspisteen hoitajalla.

Byrokratia on hidastanut Terveyspisteiden perustamista. Kompastuskivenä on julkisen terveydenhuollon ja yksityisen Terveyspisteen yhteistyö. Vantaalla se on onnistunut, mutta kaikissa kunnissa apteekki ei ole löytänyt julkiselta puolelta yhteistyökumppania. Kaupungin pitää hyväksyä Terveyspisteen tila ja vastuulääkäri käy sen tarkistamassa.

Vaikka Terveyspisteen sairaanhoitaja ja apteekin työntekijät ovat eri yrityksessä, samassa paikassa toimimisesta on hyötyä potilaalle.

–Joskus apteekissa joudutaan myymään ”pussi päässä” tuote asiakkaalle. Asiakas voi ostaa jalkaansa voidetta. Kun emme näe jalkaa, emme tiedä, onko ollenkaan oikea tuote. Nyt voimme sanoa, että käypä näyttämässä jalkaasi Pauliinalla, niin tiedämme, mikä on oikea hoito, apteekkari Paulamäki sanoo.

Sairaanhoitaja voi puolestaan käydä asiakkaan luvalla kysymässä farmaseutilta, voiko tämän lääkkeillä olla vaikutusta heittelevään verenpaineeseen.

Apteekin ja Terveyspisteen työntekijöillä ei ole pääsyä toistensa tietoihin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: