Suomi käy loppukiriin EU-taistossaan metsien hiilinielusta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Suomi käy loppukiriin EU-taistossaan metsien hiilinielusta

15.5.2017 17:53

Lähiviikot ovat ratkaisevia, kun Suomi yrittää voittaa EU-kumppanit puolelleen metsien hiilinielulaskelmista.

Metsäneuvos Heikki Granholm maa- ja metsätalousministeriöstä uskoo, että Suomelle epäedullinen laskentatapa muuttuu vielä EU-pöydissä.

Suomi toivoo, että metsien hiilinielusta löytyisi helpotusta tiukkaan päästövelvoitteeseen, jota komissio on maalle esittänyt.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan komission alkuperäinen esitys hiilinielulaskelmista johtaisi kuitenkin siihen, että Suomen metsävarat kääntyisivät päästöksi aktiivisen metsätalouden takia. Suomi voisi pahimmillaan joutua ostamaan hiilinielukiintiöitä muilta mailta.

–Komissiokin on taipuvainen siihen, että esitystä tullaan muuttamaan siihen suuntaan mitä Suomi ja useat muut maat ovat ehdottaneet, Granholm tulkitsee.

EU-maat yrittävät löytää yhteisymmärryksen ympäristöministerikokouksessa 19. kesäkuuta.

Kesäkuun ympäristöministerikokouksen lähestyessä myös suomalaisministerit ovat kirineet lobbaustaan. Viime viikolla pääministeri Juha Sipilä (kesk.) lähetti huolistaan komissiolle kirjeen ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen julkaisi Youtubessa metsässä kuvatun videon.

Metsiä halutaan käyttää kuten ennenkin

Vaikka neuvotteluissa kävisi köpelösti, metsien käyttöä ei aiota vähentää.

Granholmin mukaan talouskäytön vähentäminen ei olisi taloudellisesti järkevää, minkä takia Suomi päätyisi todennäköisesti hankkimaan hiilinielukiintiöitä muilta mailta.

Neuvottelut ovat kuitenkin yhä kesken, eikä vielä tiedetä, perustetaanko kiintiöjärjestelmää.

–Jos huono vaihtoehto tapahtuu, joudutaan miettimään, mistä niitä yksiköitä kenties hankitaan. Sitä ennen teemme täysillä töitä, että EU-lainsäädäntöehdotusta saadaan muutettua.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: