Presidentti Koiviston surukirja avataan tiistaina, hautajaispäivä selviää viimeistään keskiviikkona - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Presidentti Koiviston surukirja avataan tiistaina, hautajaispäivä selviää viimeistään keskiviikkona

15.5.2017 14:53

Valtioneuvosto päättää presidentti Mauno Koiviston valtiollisten hautajaisten järjestämisestä yleisistunnossaan keskiviikkona, vahvistaa valtioneuvoston kanslia.

Hautajaisten valmistelut on jo aloitettu. Valtiosihteeri Paula Lehtomäki kertoo, että tilaisuuden ajankohta ja paikka selviävät keskiviikkoon mennessä, jotta niistäkin voidaan päättää virallisesti valtioneuvoston istunnossa.

–Meillä on nyt erilaista viranomaiskontaktointia ja muuta valmistelevaa työtä käynnissä. Yleisesti ottaen tiedotamme aina sitä mukaa kuin asiat etenevät, Lehtomäki sanoo.

Valtioneuvoston keskiviikon istunto alkaa puoli yhdeltätoista aamupäivällä. Sen alussa hallitus pitää hiljaisen hetken presidentti Koiviston muistoksi. Valtioneuvosto asettaa samalla hautajaisia valmistelemaan toimikunnan, jota johtaa ulkoministeri Timo Soini (ps.).

Hautajaisjärjestelyistä vastaa valtioneuvoston kanslia. Valmistelut tehdään omaisten toiveita kunnioittaen yhteistyössä tasavallan presidentin kanslian, ulkoministeriön ja muiden yhteistyötahojen kanssa.

–Kaikista hautajaisiin liittyvistä asioista pyritään löytämään ratkaisut, jotka ovat ennen kaikkea omaisten kannalta toivottavia ja hyväksyttäviä.

Lehtomäki uskoo, että myös yleisölle tulee mahdollisuus osallistua surujuhlaan. Esimerkiksi siunaustilaisuuden televisioinnista ei ole vielä tehty päätöstä, mutta se on yleensä ollut tapana valtiollisissa hautajaisissa.

–Varmasti itse tilaisuudet ovat turvallisuussyistäkin jossain määrin rajattuja, Lehtomäki tarkentaa.

Odotettavissa on, että Suomen valtiojohdon lisäksi hautajaisiin osallistuu merkittäviä ulkomaisia vieraita.

–Presidentti Koivistolla oli pitkä ja hyvin merkittävä kansainvälinen ura ja rooli, joten ehdottomasti odotamme hänen hautajaisiinsa myös kansainvälisiä vieraita.

Surunvalittelut voi esittää myös verkossa

Myös eduskunta kunnioittaa presidentti Mauno Koiviston elämäntyötä hiljaisella hetkellä. Se pidetään huomenna eduskunnan täysistunnossa kello 14. Yle TV1 televisioi muistohetken suorana lähetyksenä täysistunnon alussa.

Kansalaiset ja yhteisöt voivat jättää surunvalittelunsa presidentti Koiviston surukirjaan Helsingissä. Se on auki Presidentinlinnassa Mariankadun puoleisessa aulassa tiistaista perjantaihin kello 10–15.

Surunvalittelut on mahdollista esittää myös verkossa. Verkkosivu avautuu ja sulkeutuu samaan aikaan kuin kirja.

Surukirjan allekirjoittaa ensimmäisenä tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kirja luovutetaan myöhemmin omaisille.

Suomen yhdeksäs presidentti Koivisto kuoli perjantaina Meilahden sairaalassa Helsingissä. Hän oli kuollessaan 93-vuotias. Koivisto toimi tasavallan presidenttinä vuosina 1982–1994.

Edellisistä presidentin hautajaisista yli 30 vuotta

Presidentille on järjestetty valtiolliset hautajaiset edellisen kerran runsaat 30 vuotta sitten. Presidentti Urho Kekkonen haudattiin syyskuussa 1986. Tuolloin Helsingissä oli paikalla runsaslukuinen yleisö, joka muodosti kunniakujan surusaatolle Tuomiokirkon ympäristössä ja katujen varsilla. Ylen televisioimassa hautajaisjumalanpalveluksessa Kekkosen muistopuheen piti presidentti Mauno Koivisto.

Suurin osa Suomen edesmenneistä presidenteistä on haudattu Hietaniemen hautausmaalle Helsinkiin. Vain kaksi presidenttiä on haudattu kotipaikkakunnilleen: Pehr Evind Svinhufvud Luumäelle ja Kyösti Kallio Nivalaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: