Poliisivirasto: Kyberhyökkäyksellä ei uusia uhreja Euroopassa maanantaina - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Poliisivirasto: Kyberhyökkäyksellä ei uusia uhreja Euroopassa maanantaina

15.5.2017 12:35

Perjantaina alkaneen kyberhyökkäyksen uhrien määrä ei näytä kasvaneen Euroopassa maanantaina, sanoo Euroopan poliisivirasto Europol. Viraston mukaan tilanne Euroopassa näyttää vakaalta.

Europol arvioi, että monissa yrityksissä ja viranomaisorganisaatioissa on viikonloppuna parannettu järjestelmien tietoturvaa, mikä on auttanut kyberhyökkäyksen vahinkojen torjunnassa.

–  Näyttää siltä, että monet tietoturvatyöntekijät ovat viikonloppuna tehneet kotiläksyjään ja ovat päivittäneet järjestelmien turvaohjelmia, Europolin tiedottaja Jan Op Gen Oorth sanoo.

Europolin johtaja Rob Wainwright sanoi aikaisemmin olevansa huolissaan vahinkomäärien kasvusta, kun ihmiset menevät maanantaina töihin ja käynnistävät tietokoneensa. Wainwrightin mukaan perjantaina alkanut kyberhyökkäys on ollut ennennäkemättömän laaja.

Europolin mukaan yli 200  000 tietokonetta eri puolilla maailmaa on joutunut perjantaina alkaneen hyökkäyksen uhriksi.

Microsoftinvanhojen käyttöjärjestelmien tietoturva-aukkoja hyödyntäneen kyberhyökkäyksen uhriksi joutui perjantaina Euroopassa suuri joukko pankkeja ja muita yrityksiä, sairaaloita ja viranomaisorganisaatioita.

Hyökkäyksestä kärsivät muun muassa Britannian julkinen terveydenhoitojärjestelmä, Saksan rautatieyhtiö Deutsche Bahn, amerikkalainen kuriiriyhtiö FedExja espanjalainen teleoperaattori Telefonica. Lisäksi esimerkiksi ranskalainen autonvalmistaja Renault joutui hyökkäyksen takia keskeyttämään tuotantonsa tehtaillaan eri puolilla Eurooppaa.

Kiristysohjelmahyökkäys aiheutti suurta haittaa myös Kiinassa, missä sen kerrottiin iskeneen satoihin tuhansiin tietokoneisiin ja vaikeuttaneen muun muassa viranomaisten, yliopistojen, huoltoasemien, pankkiautomaattien ja sairaaloiden toimintaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: