Jo 43 000 yrittänyt tänä vuonna Välimeren yli Eurooppaan — yli 1 100 kadonnut - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Jo 43 000 yrittänyt tänä vuonna Välimeren yli Eurooppaan — yli 1 100 kadonnut

15.5.2017 10:36

YK:n tilastojen mukaan tänä vuonna yli 43 000 ihmistä on hakenut turvaa ja parempaa elämää Euroopasta yrittämällä heikoilla veneillä Välimeren yli. Suosituin reitti kulkee Libyasta Italiaan. Tämän vuoden aikana ainakin 1 150 ihmistä on kuollut tai kadonnut vaarallisella merimatkalla.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n johtaja Filippo Grandi vaatii Euroopan maita jatkamaan ponnisteluja ihmisten pelastamiseksi.

–Rannikkovartiostot ja eri järjestöt ovat pelastaneet kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tämä on elämän ja kuoleman kysymys, joka koskettaa meidän ihmisyyden peruskäsitettä, Grandi toteaa YK:n tiedotteessa.

Grandi kertoo olevansa huolestunut salakuljettajien väkivaltaisuudesta sekä siitä, että merelle lähetetään ihmisiä yhä huonokuntoisemmissa aluksissa. Alukset on lisäksi ahdettu usein täyteen ihmisiä, mikä lisää riskiä onnettomuudelle.

–Näin ei voi jatkua. On ryhdyttävä toimiin, joilla puututaan niihin syihin, jotka pakottavat ihmiset lähtemään Afrikasta ja Lähi-idästä. Tämä tarkoittaa konfliktien ratkaisua, köyhyyden vähentämistä ja ilmastonmuutoksen hillitsemistä. Maita, jotka huolehtivat suurista määristä pakolaisia, on myös tuettava, Grandi toteaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: