Vaara vaanii jalankulkijaa Venesjärventiellä – "Ainoa turva on hypätä tiukassa paikassa ojaan" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Vaara vaanii jalankulkijaa Venesjärventiellä – "Ainoa turva on hypätä tiukassa paikassa ojaan"

15.5.2017 6:32

Vakava mies astelee mutkaista ja kapeaa Venesjärventietä pitkin Kankaanpäässä. Mies vilkaisee säännöllisesti taakseen. Turvattomuuden tunne näkyy kulkijan olemuksesta. Suoraan selän takaa paistava ilta-aurinko asettaa kulkijan vaaraan myös edestäpäin tulevia autoja ajatellen. Voi olla, että autoilija ei näe jalankulkijaa.

Marko Heikkilä muutti Venesjärventien alkupäähän noin kolme ja puoli vuotta sitten. Tien kunto oli etukäteen miehen tiedossa, mutta vasta lasten kasvaminen ja perheen kokemukset ovat saaneet miehen todella huolestumaan.

–Talomme kohdalla nopeusrajoitus on 60 kilometriä tunnissa, mutta käytännössä autot paahtavat siitä ohi reilua ylinopeutta. Kuudenkympin rajoitus vaihtuu kahdeksaankymppiin noin sadan metrin päässä, joten tässä kohtaa joko kiihdytetään tai lasketellaan vanhoja vauhteja pois, kertoo Heikkilä kotitiensä liittymässä.

Tie on todella kapea, vain noin kuusi metriä.

Venesjärventiellä kulkee paljon maatalousliikennettä sekä esimerkiksi sorarekkoja. Jalankulkijoille ei ole oikeastaan minkäänlaista turva-aluetta.

–Vaimo oli taannoin kävelyllä lastenrattaiden kanssa ja samaan aikaan ohitse kulki raskasta liikennettä molempiin suuntiin. Pahimmalla hetkellä oli pakko hypätä rattaiden kanssa ojaan, koska tielle ei mahtunut samaan aikaan jalankulkijaa ja kahta kuorma-autoa.

Venesjärventie on rakennettu silloin, kun kylien välillä kuljettiin vielä hevosilla.

–Tietä on totta kai sen jälkeen parannettu ja levennettykin, mutta autot ovat kookkaampia kuin esimerkiksi vielä 30 vuotta sitten. Ajat ja autot ovat muuttuneet, tie on silti saman levyinen kuin ennenkin.

Venesjärventiellä ei ole tilaa kevyelle liikenteelle. Marko Heikkilä toivoo, että tietä levennettäisiin päällystystyön yhteydessä.

Tien kapeus on iso vaaratekijä, suurimmaksi vaaraksi Heikkilä näkee kuitenkin reippaat ylinopeudet.

–Vaikka tien pinta on huonossa kunnossa, tässä ajetaan reipasta ylinopeutta. Ensi kesänä tiehen tulee uusi pinta. Voisin kuvitella että kesäiltoina tällä tiellä on mukavaa päästellä menemään. Ammattiautoilijat ja raskas liikenne ajaa tällä tiellä hienosti ja rajoitusten mukaan. Ongelma onkin muissa tienkäyttäjissä.

Heikkilä kääntääkin katseensa tien parannuksesta vastaavan ely-keskuksen suunnittelijoiden perään.

–Toivottavasti tietä levennetään edes sen verran, että jalankulkijoilla olisi jonkinlainen suoja. Nyt ainoa turva on hypätä tiukassa paikassa ojaan, koska tien reunoilla ei ole minkäänlaista jalankulkijoille tarkoitettua tilaa.

Valtatie 23 kulkee vajaan kilometrin päässä Heikkilän kotitalosta. Lenkkeilemään lähtiessä perheenjäsenet eivät käytä Venesjärventietä.

–Kierrämme tuolta metsän kautta polkuja pitkin valtatien yhteydessä kulkevalle kevyenliikenteen väylälle. Sama reitti toimii myös lasteni koulutienä tulevaisuudessa. En todellakaan päästä heitä tälle tielle ainakaan nykyisellä tieleveydellä.

Heikkilä ei tarkkaan tiedä mitä muut kyläläiset ajattelevat tien turvattomuudesta.

–En kuulu kyläyhdistykseen, niin en osaa sanoa onko siltä taholta otettu yhteyttä esimerkiksi ely-keskukseen. Uskon, että venesjärveläiset tietävät kyllä tien vaarallisuuden, mutta ymmärtävät myös talouden realiteetit, toteaa Heikkilä.

Vaarallinen tie

Venesjärventie johtaa nimensäkin mukaisesti Venesjärvelle. Tietä pitkin pääsee aina Siikaisten Sammiin asti.

Tie on mutkainen ja kapea. Leveyttä on noin kuusi metriä.

Liikennemäärät vilkastuvat kesällä, koska Venesjärvellä on runsaasti "kesämökkiläisiä". Myös sorarekat ja maatalouskoneet käyttävät tietä aktiivisesti.

Venesjärventie päällystetään uudelleen kuukauden sisällä.

Päällystystöiden yhteydessä tietä ei levennetä, vaan päällystys tehdään vanhaan tiepintaan.

Tien leventämisen estävät jo valmiiksi ahdas tieväylä sekä kylän keskusta.

Ely-keskuksessa tiedetään Venesjärventien vaarallisuus, mutta käytännön toimia turvallisuuden lisäämiseksi ei oikeastaan ole. Ainoa keino saada kaaharit kuriin, on poliisin tehokas liikennevalvonta.

Katso video

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: