Kulttuuririita Suomi-Areenasta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Suomi-Areena jyräsi Porin kaupungin antaman luvan – taideprojekti joutui hakemaan uudet tilat

Antinkatu 7:n viikkovuokra on 900 euroa.

5.5.2017 6:00

Vuoden 2017 Suomi-Areena ei ole ehtinyt edes alkaa Porissa, kun ilmassa on ritisevän rätisevää sähköä.

Riita on syntynyt Suomi-Areenan ulkopuolisena tapahtumana järjestettävästä Totuus Suomesta -taideprojektista. Projektin takana ovat Porin kulttuurisäätö ry ja Aalto-yliopiston Elävä Pori -hanke. Näyttelyllä on tarkoitus haastaa itsenäisyyden juhlavuoden kaunisteltua Suomikuvaa. Mukaan on kutsuttu yli sata taiteilijaa ja tutkijaa.

Alun perin näyttely oli tarkoitus rakentaa putkimaiseen tilaan porin Pohjoispuistoon.

–Tähän meillä oli alustava lupa Porin kaupungilta, mutta tämä ei sopinut Suomi-Areenalle, joka hallinnoi Pohjoispuistoa, kertoo Eliisa Suvanto Porin kulttuurisäätö ry:stä.

Järjestäjien mukaan Suomi-Areena -organisaatio on tehnyt rajuja muutoksia Porin kaupungin julkisen tilan käyttöpolitiikkaan kyseisen tapahtuman ajalle. Ohjelman ulkopuoliselle toimijalle sopivan tilan löytäminen tuntuu organisaation mukaan koko ajan mahdottomammalta.

Pohjoispuiston kariuduttua taideprojektin järjestäjät neuvottelivat Porin kaupungin kanssa tyhjillään olevasta rakennuksesta Pohjoispuisto 7:ssä. Vedettömän ja vessattoman tilan vuokra on ollut 200 euroa kahdelta viikolta.

Paljastui kuitenkin, että tätäkin tilaa hallinnoi Suomi-Areena ja tilan vuokra viikon ajalta olisi 900 euroa.

–Käsityksemme mukaan Suomi-Areenalla ei olisi tilalle tapahtuman aikana muuta käyttöä. Sitä paitsi projektimme olisi alkanut jo ennen Suomi-Areenaa ja jatkuu sen päätyttyä, sanoo Suvanto.

Porin kulttuurisäädöstä ihmetellään, ettei tapahtuman ulkopuoliselle järjestäjälle ole kerrottu Suomi-Areenalle varattujen alueiden rajoista tai sitä, mihin kalliit vuokrarahat ohjautuvat.

Käytännössä alueiden hallinnassa on järjestelmä, jossa Porin kaupunki tarjoaa Suomi-Areenalle luettelon käytettävissä olevista tiloista.

–MTV päättää sitten osallistujista ja määrittelee tiloille hinnan, kertoo Porin kaupunkia edustava Suomi-Areenan tuottaja Kristian Vainio.

–MTV laskuttaa tiloista osallistujia ja sen kautta varoja palautuu tapahtuman kustannusten kattamiseen.

Kristian Vainion mukaan projektille oli tarjottu ilmaiseksi Porin linja-autoaseman edessä olevaa Keskusaukiota, Pohjoisrantaa ja Eteläpuiston pohjoispäätä. Siitäkin huolimatta, että Vainion mukaan Projektilla on "ilkeät tarkoitukset" ja "kritiikkiä Poria kohtaan".

Eliisa Suvannon mukaan kyseiset tarjotut ulkotilat eivät sovellu projektille taiteellisista syistä.

–Olisimme halunneet alkuperäiseen Pohjoispuistoon muodon ja kontekstin takia.

–Haluamme myös ydinkeskustaan, emmekä syrjäiseen paikkaan.

Suvanto kiistää, että näyttely olisi Pori-kriittinen.

–Toimimme Elävä Pori -hankkeen kanssa vahvassa yhteishengessä. Annamme taiteilijoille ja tutkijoille vain mahdollisuuden esittää näkemyksensä Suomesta.

Taideprojektiväen mielestä kaikkien Suomi-Areenaan aikaan toimivien järjestäjien on mahdoton osallistua itse Suomi-Areenan ohjelmaan.

–Kaikille se ei ole taloudellisesti mahdollista tai muutenkaan mielekästä. Demokraattinen kaupunkitila ei myöskään voi toimia kapitalistisesta ja yksityisen yrityksen lähtökohdista.

–Halutaanko kaikki pienemmät toimijat todellakin raivata kaupungin katukuvasta, ja miten sen voidaan kokea olevan yhteiskunnalliselle keskustelulle sekä erilaisille toimijoille tai Porin kaupungille eduksi, järjestäjät kysyvät.

Projektin järjestäjät painottavat, että he ovat aloittaneet kesänäyttelyiden järjestämisen Porissa jo vuonna 2013 Porin Jazzien, ei Suomi-Areenan takia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: