Postin riitaan otettiin lisäaika, ratkaisua odotetaan kello 17.30 – Jos kiistaan ei löydy sopua, tukilakot laajenevat maanantaina - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Postin riitaan otettiin lisäaika, ratkaisua odotetaan kello 17.30 – Jos kiistaan ei löydy sopua, tukilakot laajenevat maanantaina

Tänään selviää, päättyykö kohta kaksi viikkoa kestänyt postilakko. PAU ja Palta kokoontuivat sunnuntaina aamupäivällä jatkamaan varsinaisia työehtosopimusneuvotteluita. Epävirallinen työryhmä antoi lauantaina ratkaisuehdotuksensa koskien pakettilajittelijoita. Juuri kiista pakettilajittelijoista on estänyt sopimuksen syntymisen. Jos kiistaan ei saada sopua, maanantaina alkavat laajat tukilakot.

Tänään selviää, saadaanko postialalle sopu. Osapuolet jatkoivat neuvottelujaan sunnuntaina aamupäivällä.

24.11.2019 9:35 | Päivitetty 24.11.2019 15:30

Postin pitkään jatkuneen työehtoriidan osapuolten piti antaa iltapäivään kello kolmeen mennessä vastauksensa pakettilajittelijoita koskevaan ratkaisuehdotukseen. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi, että vastausten aikataulu on siirtynyt puoli kuuteen illalla.

Piekkala sanoi hieman kolmen jälkeen, että hän oli matkalla valmistelemaan sovintoesitystä PAU:n työehtosopimukseen, josta osapuolet ovat neuvotelleet valtakunnansovittelijan toimistolla aamupäivästä asti.

Pääriitaa PAU:n uudesta työehtosopimuksesta on jarruttanut kiistakysymys 700 pakettilajittelijaan sovellettavasta työehtosopimuksesta. Posti on päättänyt siirtää pakettilajittelijat tytäryhtiö Postipalveluihin ja samalla Medialiiton ja Teollisuusliiton solmimaan sopimukseen, jossa pakettilajittelijoiden palkat ovat huonommat kuin vanhassa sopimuksessa.

Sovintoesityksen sisältöä ei ole kommentoitu

Selvitysryhmä antoi ratkaisuehdotuksensa pakettilajittelijoiden tilanteesta lauantai-iltana. Osapuolet eivät ole kommentoineet esitystä.

Esimerkiksi työntekijöitä edustavan PAU:n hallitus kokoontui neuvottelemaan kannastaan esitykseen sunnuntaiaamuna kello 9. Ratkaisuehdotuksen sisältöä ei ole kerrottu julkisuuteen. Palta sai ratkaisuesityksen vain tiedokseen, Posti on pakettilajittelijakiistassa osapuolena kommentoimassa hyväksyykö ratkaisuehdotuksen.

Tämä kiista siirrettiin valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalalta neljän kokeneen työmarkkinaneuvottelijan eli Ann Selinin, Jukka Ahtelan, Lauri Ihalaisen ja Lasse Laatusen työpöytään.

Selin on entinen Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja ja Ihalainen entinen työntekijäpuolta edustavan SAK:n puheenjohtaja ja sdp:n kansanedustaja. Laatunen on työnantajapuolta edustavan Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n entinen työmarkkinajohtaja ja Ahtela myös työmarkkina-asiantuntija.

Vielä muutamia avoimia kysymyksiä neuvotteluissa

Tänään selviää, päättyykö pian kaksi viikkoa kestänyt postilakko ja pääsevätkö Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja työnantajapuolta eli Postia neuvotteluissa edustava palvelutyönantajat Palta yhteisymmärrykseen.

Osapuolet kokoontuivat sunnuntaina aamupäivällä valtakunnansovittelijan toimistolle jatkamaan keskeytyksissä olleita neuvottelujaan.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto ja PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ovat olleet varsin vaitonaisia neuvottelujen etenemisestä.

Aarto sanoi, että neuvotteluissa on vielä muutamia avoimia kysymyksiä. Vaikka ne eivät ole helppoja, niistä on hänen mukaansa löydettävissä sopu muutamien lähituntien aikana.

PAU:n Nieminen ei kommentoinut neuvottelujen sisältöä, mutta kertoi PAU:n hallituksen kokoontuvan sunnuntaina vielä toistamiseen. Päätös siitä, jatkaako PAU lakkoiluaan, on tehtävä puoleen yöhön mennessä.

Ei tietoa, miten nopeasti tukilakot saataisiin peruttua

Nieminen ei arvioinut sitä, miten nopeasti tukilakot saadaan loppumaan siinä tapauksessa, että PAU ja Palta pääsevät sopuun. Nieminen korosti, että tukilakkojen päättymiseen vaaditaan kyseisten liittojen oma päätös.

Selvitysryhmä on käsitellyt vain kiperää kysymystä pakettilajittelijoista. Varsinaiset työehtosopimusneuvottelut olivat monelta osin edenneet pitkälle ennen neuvotteluiden katkeamista pakettilajittelijakiistaan.

Mikäli sopua ei sunnuntainakaan synny, maanantaina alkavat tukilakot vaikuttavat monen suomalaisen arkeen merkittävästi. Esimerkiksi Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton tukilakko lamaannuttaisi pääkaupunkiseudun julkisen liikenteen ja vaikuttaisi myös laivaliikenteeseen. Ilmailualan unionin IAU:n tukilakko vaikuttaisi Helsinki-Vantaan lentoaseman asiakaspalveluun ja maa- ja catering-palveluihin.

Helsingin Sanomat uutisoi, että Finnair on perunut lakon takia 24 lentoa sunnuntailta ja maanantaiaamulta, mikä vaikuttaa noin tuhanteen asiakkaaseen. Lehden mukaan tukilakko vaikuttaa Finnairin lentoihin, vaikka ratkaisu postin työehtoriitaan saataisiinkin aikaiseksi vielä sunnuntain aikana.

Juttua on päivitetty kello 15.15, kello 12.05 ja kello 10.20. Juttuun on lisätty valtakunnansovittelijan kertoma muuttunut aikataulu. Aiemmin on korjattu, että pakettilajittelijat-kiistassa päätöksensä esityksen hyväksymisestä kertovat kello 15 PAU ja Posti, Palta sai esityksen vain tiedokseen. Aiemmin on lisätty osapuolten kommentteja ja liitetty tuore kuva.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut