Vuoden luontokuva on julki! Ville Heikkinen voitti kilpailun jo toista kertaa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tässä ovat Vuoden luontokuvat! Voittokuva on upea sommitelma

27-vuotias Ville Heikkinen on Vuoden Luontokuva -kilpailun koko historian neljäs kuvaaja, joka on onnistunut uusimaan voittonsa.

Vuoden luontokuva Karhu ja korppi on tuomariston mukaan teknisesti taidokas ja sommitelmana loistava.

19.10.2019 20:47

Vuoden Luontokuva -kilpailun tulokset julkistettiin tänään lauantaina Helsingin Finlandia-talolla Vuoden Luontokuva 2019 -festivaalin yhteydessä. Voittajaksi selviytyi Ville Heikkinen, 27, kuvallaan ”Karhu ja korppi”. Vuoden Luontokuva -kilpailun pääpalkinto on 10 000 euroa.

Kilpailun tuomaristo mieltyi erityisesti voittokuvan eeppiseen tunnelmaan.

–Kuvassa on voimakas tarina, jota jaksaa lukea monta kertaa. Lapsuudessa luetut faabelit palaavat mieleen tätä mestariteosta katsellessa. Mitähän korppi tällä kertaa huijaa karhua tekemään? tuomaristo mietti haltioituneena.

Tuomariston mukaan kuva vaati myös kärsivällisyyttä, sillä kuvan elementeissä on kaikki kohdallaan eikä sellainen tilanne synny hetkessä.

–Se on niin tuurissa. Joskus tuomarit tykkäävät, joskus eivät, Heikkinen kommentoi vaatimattomasti voittoaan.

Pelkästä tuurista ei kuitenkaan ole kyse, sillä nuori ammattiluontokuvaaja voitti Vuoden Luontokuva -kilpailun myös vuonna 2017. Näin ollen Heikkinen on koko kilpailun historiassa neljäs kuvaaja, joka on onnistunut uusimaan voittonsa.

Sarjavoittajat

Kuvat kilpailivat aihealueittain kahdeksassa eri sarjassa sekä nuorten sarjassa. Tuomaristo pisteytti finalistikuvat, ja jokaisesta sarjasta pääsi loppukilpailuun 10 parasta, siis yhteensä 90 kuvaa.

Tässä Vuoden Luontokuvakilpailun yleisön suosikkikuva, Tulevaisuutta etsimässä, joka on samalla Kasvit ja sienet -sarjan voittajakuva.

Tässä on Räntäkuovit, Linnut-sarjan voittaja.

Maisemat-sarjassa voitti Saanan ensilumi -niminen kuva.

Muut eläimet -sarjan voittaja on valokuva nimeltään Rupimanteri.

Sommittelu ja muoto -sarjan voittaja Kelo.

Melonta-niminen kuva voitti Luonto ja ihminen -sarjan.

Nuorten sarjan voittajakuva Sudenpentu.

Teoksia luonnosta -sarjan voitti kuva nimeltään Heinässä heiluvassa.

Pitkä historia

Vuoden Luontokuva -kilpailuun osallistui tänä vuonna huikeat 14 110 valokuvaa, kun viime vuonna kuvia oli yli sata vähemmän. Tänä vuonna finalistikuvien joukkoon tuomaristo valitsi 244 kuvaa 164 kuvaajalta.

Viime vuonna kilpailun voitti ensimmäistä kertaa nainen, seinäjokelainen Taru Rantala Iltakello-nimisellä kuvallaan. Katso tästä kaikki aiempien vuosien luontokuvat. Kilpailu on järjestetty vuodesta 1981 lähtien.

Nykyisin Vuoden Luontokuva -kilpailu on Pohjoismaiden suurin luontokuvatapahtuma ja samalla merkittävä kansallinen luontokuvakilpailu. Kilpailun lähtökohtaisena vahvuutena on suomalaisuus: kaikki kuvat on kuvattu Suomen rajojen sisäpuolella.

Vuoden Luontokuva -kilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: