Suomen seitsemäs koronatartunta työikäisellä miehellä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Suomen seitsemäs koronatartunta työikäisellä miehellä, joka kuuluu perjantaisen tapauksen lähipiiriin – Milanon-lennot jatkuvat yhä normaalisti

Finnair lentää Helsinki-Vantaalta Milanoon Pohjois-Italiaan kaksi kertaa päivässä.

2.3.2020 19:58

Suomen seitsemästä koronavirustartunnasta kuuden juuret júontavat nyt Pohjois-Italiaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) todettiin maanantaina uusi koronavirustartunta työikäisellä miehellä, joka kuuluu perjantaina todetun tapauksen lähipiiriin.

Mies on HUS:n mukaan hyväkuntoinen.

Viime viikon keskiviikkona ja perjantaina todettiin tartunnat kahdella työikäisellä suomalaisnaisella Helsingin seudulla. Kumpikin sai tartunnan Pohjois-Italiasta.

Sunnuntaina kerrottiin kolmesta uudesta tartunnasta Helsingin seudulla. Ne on todettu eläkeikäisellä miehellä, kouluikäisellä pojalla ja työikäisellä naisella. Myös he ovat saaneet tartunnat naisilta, jotka olivat Pohjois-Italiassa.

Ensimmäinen korona-tartunta Suomessa todettiin tammikuussa kiinalaisnaisella Lapissa.

Mahdollisuus siirtää lentoja

– Jatkamme lentojamme Milanoon tässä vaiheessa normaalisti kaksi kertaa päivässä, kertoo Finnairin viestintää johtava Päivyt Tallqvist maanantai-iltana.

Koronaviruksen lähtömaahan Manner-Kiinaan Finnair on keskeyttänyt lentonsa maaliskuun loppuun saakka.

Euroopassa virus jyllää pahiten juuri Italiassa.

Tallqvist muistuttaa yhtiön antamasta mahdollisuudesta siirtää Milanon-lennon ajankohtaa, jos se olisi ollut tai on 26. helmikuuta ja 4. maaliskuuta välisenä aikana. Lipun voi muuttaa niin, että uusi matkustuspäivä on viimeistään maaliskuun viimeinen päivä.

Hänen mukaansa tätä mahdollisuutta on käytetty jonkun verran.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) ihmetteli maanantaina tiedotteessaan, että päivittäiset lennot Milanosta jatkuvat, vaikka Suomessa on havaittu jo useita Italiasta lähtöisin olevia tartuntoja.

Riskiluokitus nousi

Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus on nostanut koronaviruksen leviämisen riskiluokitusta.

EU-komission mukaan unionin alueella on todettu yhteensä noin 2 100 koronatapausta. Kuolemantapauksia on ollut EU:ssa lähes 40 ja maailmanlaajuisesti yli 3 000.

Koronakaranteenissa oikeus päivärahaan

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään tartuntataudin, kuten koronan, leviämisen estämiseksi. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä.

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetyksen.

Työntekijän päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka hän olisi saanut, jos hän olisi ollut töissä. Yrittäjän päiväraha määräytyy YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella.

Päivärahaoikeutta tilanteissa, jossa henkilö on eristettynä tai karanteenissa ulkomailla, selvitetään STM:n kanssa.

Uudellamaalla noin 150 koronaan sairastuneiden kanssa lähikontaktissa ollutta joutui karanteeniin viikonloppuna.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos