Huhtanen Capitalin konkurssi herätti edunvalvojan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Huhtanen Capitalin konkurssi herätti edunvalvojan: ”Epärealistisia veivauksia” ja ”liian nopeita suuria seteleitä”

Asuntosijoittaja Huhtanen Capitalin konkurssi on herättänyt vuokranantajien edunvalvojan. Se varoittaa piensijoittajia ”epärealistisista veivauksista”.

Seinät leveällä. Vuokranantajien Tuomas Viljamaa muistuttaa, että monia on johdettu vauhtisokeilla asuntosijoituksilla harhaan. Asuntojen hintoja on arvioitu räikeästi yläkanttiin.

14.12.2019 13:00

”Huhtanen Capitalin tapauksessa on annettu täysin vastuuton ja epärealistinen kuva asuntojen arvosta, vuokratuotoista ja yhtiön tilanteesta.”

Näin toteaa Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomas Viljamaa ja viittaa Kauppalehden uutisiin (KL 11. ja 12.12.) Huhtanen Capitalin maksukyvyttömyydestä ja ylivelkaisuudesta.

Vuokranantajien Viljamaa muistuttaa, että monia on johdettu harhaan ja moni menettää rahansa. Sijoittajille on annettu katteettomia lupauksia suurista tuotoista.

”Jos joku asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole totta.”

Viljamaan mukaan on tärkeää, että ”epärealistiset veivaukset” tulevat julkisuuteen. Nollakorkoympäristö ruokkii sijoitusmarkkinoilla myös epäterveitä ilmiöitä, vaikka vuokratuoton normitaso olisikin maltilliset 3–4 prosenttia.

”Asuntosijoittamisella voi toki päästä hyviin tuottoihin, mutta se vaatii harkintaa ja osaamista.”

Tarina: ”Suuria seteleitä ja nopeasti”

Vuokranantajien Viljamaa muistuttaa muistakin kiinteistösijoittamisen ongelmatapauksista. Näistä Icon Corporation on umpikujassa ja Privanet Groupin Realinvest-joukkorahoituspalvelun toimintaa leimaavat rakentajien maksuhäiriöt ja konkurssit.

”Kaikissa tarina on sama: katteettomia lupauksia suurista seteleistä ja nopeasti”, Viljamaa päättelee.

”Esimerkiksi Iconin tapauksessa ihmiset uskoivat messulupauksiin varmoista tuotoista, ja menettivät lopulta sijoituksensa.”

Viljamaan mukaan Huhtanen Capitalin luvut osoittavat, ettei asuntosijoittamisen perusasioita esimerkiksi vuokratuotosta ole hallittu. Vuokratuotot ovat jääneet alle vastikekulujen.

Asuntosijoittaminen ei ole riskitöntä. Viljamaa sanoo, että asuntosijoitusyhtiöt voivat olla piensijoittajalle erityisen harhaanjohtavia, koska taustalaskelmien realistisuudesta on vaikea päästä jyvälle.

”Vastuuta ei voi ulkoistaa yhtiölle, vaan pitää itse ymmärtää ja selvittää, mihin ja miten on sijoittamassa. Pitää ymmärtää katsoa myös lukujen taakse.”

Yksityiset vuokranantajat vuokraavat noin 320 000:ta asuntoa ympäri Suomen. Nämä asunnot ovat noin kolmannes kaikista vuokra-asunnoista ja niissä asuu noin puoli miljoonaa asukasta.

”Asukkaat olisivat joutuneet pakkaseen”

Huhtanen Capitalin selvitysmiehenä toimiva KHT-tilintarkastaja, vanhempi lakimies Aarni Oksanen Asianajotoimisto Magnussonista antaa esimerkin Itä-Suomesta.

Esimerkin kassavirta oli negatiivinen, kun vuokratulot eivät riittäneet hoitokuluihin ja peruskorjauksiin.

Rahoitusjuridiikkaan ja insolvenssioikeuteen erikoistunut Oksanen kertoo, että esimerkkitapauksessa kaupungin johto ei ottanut Huhtasen vuokrakohdetta vastaan edes ilmaiseksi.

”Olisin vienyt yhtiön konkurssiin, mutten voinut tehdä sitä, koska asukkaat olisivat joutuneet pakkaseen. Olen järjestänyt kaupungin sosiaalitoimen kanssa asiat niin, että korvaavat asunnot löytyvät.”

Yksi Huhtanen Capitaliin uskoneista sijoittajista kertoo, että joistain sijoitusyhtiön asuntokohteista on katkaistu sähköt ja vedentulo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos