Salen myymäläpäällikön viesti kaupan energiajuomahyllyllä räjäytti sosiaalisen median: ”Joisitte maitoa” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Myymäläpäällikön viesti kaupan energiajuomahyllyllä saa kiitosta ja herättää hilpeyttä – ”Joisitte maitoa”

Osa S-ryhmän alueellisista osuuskaupoista ei myy energiajuomia alle 15-vuotiaille. Tamperelaisen Salen myymäläpäällikkö päätti edesauttaa myyntirajoitusta omaperäisellä viestillä.

Myymäläpäällikkö aikoo pitää Joisitte maitoa -kyltin hyllykaapin ovessa ainakin niin kauan, kunnes jotakin ”lennokkaampaa tulee mieleen”.

5.10.2019 20:56

Tampereella sijaitsevan Sale Kämmenniemen energiajuomahyllyn oveen kiinnitettiin syyskuun alkupuolella viesti, joka on niittänyt mainetta sosiaalisessa mediassa ja kerännyt kiitosta paikallisten nuorten vanhemmilta.

Hyllyn oveen kiinnitetyssä lapussa lukee: ”Joisitte maitoa”. Saman hyllyn ovessa on myös kyltti, joka kertoo, ettei kauppa myy energiajuomia alle 15-vuotiaille.

Myymäläpäällikkö Joonas Mäkisen mukaan idea huomiota herättäneeseen tempaukseen lähti keskustelusta osuuskaupan sisäisessä viestintäkanavassa.

– Alueen yksiköissä on viime aikoina testattu myyntirajoitusta energiajuomille. Ilmaisin keskustelussa lennokkaasti mielipiteeni siitä, kuinka nuorten kannattaisi mieluummin juoda vaikkapa maitoa kuin kuluttaa energiajuomia. Näkemykseni herätti hilpeyttä. Ajattelin, että nämä sanat jäävät mieleen.

Sukupolvikokemus

Mäkisen mukaan kauppa on saanut paikallisilta vanhemmilta kiitosta siitä, että nuoria kehotetaan juomaan jotakin muuta kuin energiajuomia.

– Olen itse sitä sukupolvea, ettei omassa lapsuudessa ollut mitään tällaisia juomia vielä keksitty. Kämmenniemessä on pieni ja tiivis asukasyhteisö, joten tavallaan voimme osallistua paikallisten nuorten kasvatustyöhön tällä tavoin, sopivissa määrin ja hilpeällä tavalla, Mäkinen pohtii.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa, että vähittäiskauppiaat myisivät terveysvaikutuksiltaan kiisteltyjä energiajuomia vain yli 15-vuotiaille. Osa S-ryhmän alueellisista osuuskaupoista noudattaakin suositusta. Kämmenniemen kaupassa ikärajavalvonta aloitettiin 9. syyskuuta.

Myymäläpäällikkö painottaa, ettei omaperäinen viesti liity viime viikkoina virinneeseen maitokeskusteluun, vaan lappu oli paikallaan jo ennen sen alkamista.

Keskustelu maidonjuonnin kiistanalaisuudesta käynnistyi, kun helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu jätti syyskuun lopulla valtuustoaloitteen, jossa ehdotetaan maidon tarjoilun lopettamista pääkaupungin kouluissa, päiväkodeissa ja vanhainkodeissa.

Myös pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelmassa mainitaan, että energiajuomien myynti alle 16-vuotiaille aiotaan kieltää lailla.

Maitomyynti ennallaan

Energiajuomien ikärajoitus ei myymäläpäällikön mukaan ole aiheuttanut suurempia hämminkejä myyjien ja alle 15-vuotiaiden välillä.

– Rajoitus on mennyt hyvin perille. Ne, joilla ei ole tarpeeksi ikää, ovat jättäneet energiajuomat hyllyyn tai papereita kysyttäessä käyneet vaihtamassa energiajuoman johonkin toiseen tuotteeseen, kuten mehuun tai limsaan.

Energiajuomien myynti Kämmenniemen Salessa on Mäkisen havaintojen mukaan laskenut marginaalisesti rajoituksen käyttöönoton jälkeen. Muiden juomien myyntiosuus on puolestaan noussut hieman.

Taloudellisia tappioita kauppa ei siis toistaiseksi ole kokenut suuntaan tai toiseen.

– Ja ei, maidon myynti ei ole noussut lapun laittamisen jälkeen, myymäläpäällikkö nauraa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: