Myrsky-hävittäjästä piti tulla Suomen ilmapuolustuksen huippu, mutta materiaalit eivät kestäneet tositoimia - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Liimaukset pettivät, vaneri halkeili: Myrsky-hävittäjästä piti tulla Suomen ilmapuolustuksen huippu – onnettomuus Nakkilassa sinetöi sen kohtalon

Myrsky-hävittäjästä yritettiin kehittää jatkosodan ilmapuolustuksen kotimainen nyrkki. Kuolinsyöksy Nakkilan Leistilässä 9.5.1947 antoi kuitenkin lopullisen sinetin sen taipaleelle. Kone herää uudelleen eloon rakennus- ja entisöintiprojektissa, jonka on määrä valmistua keväällä 2021. Talkootunteja on jo nyt kertynyt kymmeniä tuhansia.

Myrskyssä on kärkeä kohti kapeneva niin sanottu trapetsinen siipi. Jokainen 22 kolmiosaisesta siipikaaresta ja niiden osista on erilainen. – Tässä saa tehdä käsillään, ja se siinä parasta onkin, Markku Lemmilä (takana) sanoo viimeistellessään siipeä Jouni Ripatin kanssa.

25.1.2020 19:32

Suomessa rakennettiin sotavuosina omia hävittäjälentokoneita, joista yhtä, melkoisen epäonnista Myrsky-hävittäjää entisöidään parhaillaan Jyväskylässä ja Vantaalla. Aikanaan toiveet koneen suhteen olivat korkealla.

"Näinkin pienitehoisella moottorilla varustettuna pidän konetta sekä saavutusarvojensa että lento-ominaisuuksiensa puolesta verrattain onnistuneena", kirjoitti kapteeni Veikko Karu arviossaan Myrsky-hävittäjäkoneesta 5. tammikuuta 1944.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut