Huumeiden määrä liikennejuopumustutkimuksissa kasvoi viime vuonna - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Huumekuskeja aiempaa enemmän liikenteessä – Noin 90 prosentissa tutkituista verinäytteistä todettiin joko alkoholia, huumaus- tai lääkeaineita tai molempia

Yleisimmät verinäytteissä todetut huumausaineet kuuluivat edelleen amfetamiinien ryhmään.

Viime vuonna poliisissa tehtiin tarkkuusalkometritutkimukset mukaan lukien noin 21 000 liikennejuopumustutkimusta

26.3.2019 8:02

Viime vuonna poliisissa tehtiin tarkkuusalkometritutkimukset mukaan lukien noin 21 000 liikennejuopumustutkimusta. Tämä on noin 1500 tutkimusta enemmän kuin edellisenä vuonna.

Kasvua edellisestä vuodesta on tapahtunut pääasiassa verinäytetutkimuksissa, erityisesti huumaus- ja lääkeainetutkimusten osalta. Poliisin tekemien tarkkuusalkometrimittausten määrä pysyi suunnilleen edellisen vuoden tasolla.

Poliisin mukaan tarkastelujaksolla 2010–2018 alkoholitutkimusten määrä on ollut laskussa, kun taas huumaus- ja lääkeainetutkimusten määrä on kasvanut. Viime vuonna alkoholitutkimusten yhteismäärä oli noin 14 000, kun taas huumaus- ja lääkeainetutkimusten määrä oli noin 8 700.

Vähintään yksi huumaus- tai lääkeaine

Viime vuonna tutkittiin yhteensä 13 457 verinäytettä. Noin 90 prosentissa tutkituista näytteistä todettiin joko alkoholia, huumaus- tai lääkeaineita tai molempia.

Verenalkoholitutkimuksista 86 prosentissa tulos ylitti rangaistavuuden rajan. Huumaus- ja lääkeainetutkimuksissa 93 prosentissa näytteistä todettiin vähintään yksi huumaus- tai lääkeaine.

Poliisin mukaan on tyypillistä, että positiiviseksi todetusta verinäytteestä todetaan useita eri aineita. Erilaisia huumaus- ja lääkeaineita löydettiin tutkituista verinäytteistä näytteiden määrään verrattuna kolminkertainen määrä, yhteensä yli 30 000.

Yleisimmät verinäytteissä todetut huumausaineet kuuluivat edelleen amfetamiinien ryhmään. Amfetamiinilöydöksiä oli 5 107 näytteessä ja metamfetamiinilöydöksiä 1 027 näytteessä. Seuraavaksi yleisin löydös oli kannabis. Kannabislöydöksiä oli 5 578 näytteessä.

Yleisimmin todetut lääkeaineet kuuluivat bentsodiatsepiinien ryhmään. Niitä todettiin yhteensä 12 645 näytteestä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut