Näkökulma: Suomi on sarsin jälkeen varautunut pandemiaan paljon paremmin - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tuntematon sars uhkasi viedä meidät ensimmäisinä karanteeniin Kiinan matkan jälkeen 2003 – Suomi on sen jälkeen varautunut pandemiaan paljon paremmin

25.1.2020 21:10

Turvallisuusviranomaiset mittasivat kuumetta lentomatkustajilta Pekingissä Kiinassa lauantaina koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Samanlainen operaatio tehtiin Pekingin kentällä sarsin takia vuonna 2003.

Maaliskuussa 2003 yrittäjänaisten porukka matkusti Suomesta Pekingiin ja pääsin mukaan. Kiina oli suomalaisille vielä melko tuntematon maa, mutta täynnä mahdollisuuksia.

Valmistauduimme matkaan perehtymällä kulttuurieroihin. Aluksi suurin pelko oli, että meille syötettäisiin käärmettä tai koiraa. Vähitellen alkoivat levitä uutiset oudosta sars-kuumeesta, johon menehtyi ihmisiä Kiinassa.

Olimme hämmentyneitä, mutta päätimme uskaltaa lähteä. Tuntui absurdilta ajatella, että sars tarttuisi miljoonista ihmisistä juuri meihin.

Kuljimme rohkeasti suurilla messuilla, joilla aasialaiset olivat pukeutuneet tiukasti maskeihin. Osa meistäkin taisi niitä käyttää.

Lentokentillä järjestettiin kuumeseulontoja. Jos mittarin lukema nousi, joutui jatkoseurantaan. Onneksi pysyimme terveinä.

Jälkeenpäin seulonnat on todettu turhiksi. Niistä aiheutui paljon vaivaa ja turhia hälytyksiä, mutta sars-potilaita ei löytynyt.

Kotiin päästyämme jet lag vaivasi, mutta muita oireita ei tuntunut. Pian saimme kuitenkin tietää, että yksi ryhmästämme oli hakeutunut kuumeen takia tutkimuksiin.

Meidän muidenkin oli syytä pysyä aloillamme, kunnes taudin aiheuttaja selviäisi. Varsinaista karanteenia ei määrätty.

Tieto mahdollisesta ensimmäisestä sairaustapauksesta vuoti Ilta-Sanomiin. Hetken olimme "median keskipisteenä". Se sai ajattelemaan, että mitä jos sittenkin.

Huojennus tuli pian: tavallinen nuhakuume. Tunne muistui mieleen, kun Ivalon koronavirusepäilyt osoittautuivat aiheettomiksi.

Onneksi Suomi on varautunut pandemian uhkaan aiempaa paremmin sarsin seurauksena, vaikka yhtään tautitapausta ei meillä varmistettu. Maailmalla siihen kuoli yli 800 ihmistä. Koronavirus saataneen talttumaan nopeammin.

Tuttu ensihoidosta vastaava lääkäri vakuutti perjantaina, että terveyskeskukset, sairaalat, puhelinpalvelut, hätäkeskus ja ensihoito on ohjeistettu hyvin koronaviruksen varalta. Hän piti "mediaspektaakkelia" Ivalosta kohtuuttomana.

Siltä se saattoi tuntua, mutta oikean tiedon ajantasainen uutisointi on tärkeää. Kukaan ei vielä tunne koronan vauhtia ja voimaa, joten ylilyöntienkin uhalla sen jokaisesta askeleesta on tässä vaiheessa syytä kertoa.

Sars oli vielä tuntemattomampi, kun se alkoi levitä. Korona on samankaltainen. Vuonna 2005 kansallinen pandemiavarautumisen työryhmä laati varautumissuunnitelman, jonka ansiosta kaikki tietävät paremmin, kuinka toimia.

Työterveyslaitos teki sars-epidemian jälkeen raportin ilmavälitteisten infektioiden hallinnasta eristystiloissa. Sen mukaan sairaalat ovat tehneet omat varautumissuunnitelmansa pandemioiden varalta. En löytänyt tietoa siitä, kuinka paljon alipaineisia eristystiloja on rakennettu.

15 vuotta sitten Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirillä oli Mediuutisten mukaan maan paras tartuntatautien hoitovalmius. Ilmaeristykseen sopivia huoneita oli 40 eri puolilla sairaanhoitopiiriä.

Sen jälkeen muut ovat varmasti kirineet. Ainakaan vielä ei ole kerrottu, miten koronavirukseen sairastuneita hoidettaisiin: keskitettäisiinkö heidät tiettyihin sairaaloihin vai voitaisiinko heidät pitää niissä terveyskeskuksissa, joihin he hakeutuvat.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut