Suora lähetys: Käärmeet luikertelevat kevätauringossa – luonnonsuojelujärjestö WWF:n luontokamerassa seurataan nyt kyiden elämää - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Suora lähetys: Käärmeet luikertelevat kevätauringossa – luonnonsuojelujärjestö WWF:n luontokamerassa seurataan nyt kyiden elämää

Torstaina avautuneen kyykameran kautta voi tarkkailla kyiden elämää reaaliaikaisesti. Sen tavoitteena on hälventää käärmepelkoa.

29.3.2019 7:23 | Päivitetty 29.3.2019 7:47

Useimmat tietävät suositun Norppaliven, jossa seurataan Pullervo-norpan touhuja kesäaikaan.

Nyt kameran eteen luikertelevat myös käärmeet, sillä luonnonsuojelujärjestö WWF:n Luontolivessä avautui torstaiaamuna kyykamera.

Aloite kyykameran avaamiseen lähti käärmeasiantuntija Toni Bäckmanilta.

– Innostuimme heti, sillä kyy on kovin kiehtova mutta valitettavan huonomaineinen. Ajattelimme, että saisimme tällä tavalla lisättyä tietoa kyystä, kertoo viestinnän asiantuntija Joonas Fritze WWF:stä.

Hänen mukaansa kyy joutuu harmillisen usein vainon kohteeksi, sillä sitä ei ole rauhoitettu eikä kyyn tappamisesta seuraa rangaistusta.

– Monin paikoin kyykannat ovat pienentyneet. Siihen ovat vaikuttaneet rakentaminen, liikenne ja joidenkin arvioiden mukaan myös ilmastonmuutos.

Käärmeet suhtautuivat kameraan tyynesti

Kamera sijaitsee Varsinais-Suomen alueella, kyyn talvehtimispesän vieressä.

– Kun kävimme asentamassa kameraa, pienellä alueella oli viitisentoista kyytä. Todennäköisesti ne viettävät jonkin aikaa keväällä kameran läheisyydessä.

Fritzen mukaan kameran asentaminen sujui ongelmattomasti.

– Annoimme kuitenkin kollegani kanssa asennusvastuun Tonille, minä ja kollega pysyimme taka-alalla. Käärmeet pötköttelivät hyvin rauhallisesti koko ajan.

Koiraat heräävät ensin

Heti avaamispäivän aikana kameran edessä nähtiin liikettä: yksi kyy nähtiin paistattelemassa päivää ja kameran ohi luikerteli yksittäisiä käärmeitä.

Keväisin horroksesta heräävät ensin koiraat, naaraat vasta vähän myöhemmin.

– Ensialkuun touhu on lämmittelyä säiden mukaan. Sen jälkeen koiraat siirtyvät muille maille kesäksi.

Kamera seuraa käärmeiden kevätpuuhia ainakin kuukauden verran.

Norppalive omassa kastissaan

Miten on, mahtaako käärmekamera yltää norppakameran suosioon?

– Se olisi suuri yllätys, niistä luvuista varmasti jäädään. Meillä on ollut seitsemän livekameraa, jotka ovat olleet kaikki hyvin suosittuja, mutta kyllä norppalive on omassa kastissaan.

Fritze puhuukin "koko kansan norppalivestä", muut ovat vain suosittuja livekameroita.

WWF:n metsäpeurakameraa katsottiin noin 700 000–800 000 kertaa ja viimekeväistä liito-oravakameraa katsottiin kuukauden aikana 550 000 kertaa. Norppaliven katselukerrat liikkuvat miljoonissa.

– Katselukertojen määrä ei ole (kyykamerassa) se tavoite, vaan se, että jos yksikin henkilö muuttaa omaa ajattelua kyitä kohtaan sitä katsottuaan.

Ei käärmeitä tarvitse oppia rakastamaan. Fritzen mukaan riittää, että päättääkin olla ottamatta kyyltä henkeä pois. Silloin valistus on purrut.

Kyykamera on osa WWF:n Luontolive-palvelua, jonka nettisivuilla voi seurata suoria lähetyksiä. Sivustolla voi seurata tällä hetkellä kyiden lisäksi metsäpeurojen elämää. Uusia kameroita avataan pian lisää.

Kyykamera löytyy osoitteesta https://luontolive.wwf.fi/

Mitä pitää tehdä, kun kohtaa kyyn?

Kyyn kohdatessa kannattaa käyttäytyä rauhallisesti ja liikkua harkitusti. Tällöin kyy ei hätäänny.

Kyyn voi kuljettaa turvallisesti pois esimerkiksi pihalta käyttäen apuna esimerkiksi haravaa ja kannellista ämpäriä

Kyyn puremia todetaan Suomessa vuosittain noin 50–150.

Terveelle aikuiselle kyyn purema ei ole kovin vaarallinen. Lapsille ja vanhuksille purema voi olla riski.

Kyyn purtua tulee hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: