Juhannuksen henkirikokset: Lamperila, Tykkimäki, Sodankylä, Aleksis Kiven katu - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Miehen ruumis metsässä huvipuiston takana, joukkosurma mökillä ja puukotettu rauhanturvaajaveteraani – näin hirveillä tavoilla juhannuksen juhlinta on Suomessa päättynyt

Suomen rikoshistoria tuntee useita tapauksia, joissa juhannuksen juhlinta on päättynyt hirveällä tavalla.

Kuopion perhesurma on yksi järkyttävimmistä juhannuksen ajan rikoksista Suomen historiassa.

22.6.2019 20:15

Aamulla metsäsaarekkeelta löytyi ruumis.

Edellisenä iltana ja yönä Kouvolan Tykkimäellä oli juhlittu Midnight Party Planet -musiikkifestivaalin rytmeissä juhannusta. Vuosi oli 2000.

Mukana oli myös kaksi 15-vuotiasta kymenlaaksolaista poikaa. Eväinään heillä oli sekä alkoholia että huumeita.

Yön tunteina pojat siirtyivät huvipuiston ja festivaalien väliaikaisen leirintäalueen tuntumassa sijaitsevalle metsäsaarekkeelle, jossa he kohtasivat 30-vuotiaan kouvolalaismiehen. Tuntemattomaksi jääneestä syystä kaksikon ja miehen välille kehkeytyi sanaharkka, joka päättyi kohtalokkaasti.

Miehen ruumis löytyi metsästä läheltä Tykkimäen huvipuistoa heti surman jälkeisenä aamuna. Arkistokuva Tykkimäeltä.

Lyhyen riidan päätteeksi kaksikosta vanhempi, kuukautta myöhemmin 16 vuotta täyttävä nuorukainen iski uhria mukanaan kantamalla perhosveitsellä. Surmatyön jälkeen pojat ottivat yksissä tuumin mukaansa uhrin omaisuutta, ja pakenivat.

Poliisin ripeän toiminnan ansiosta nuorukaiset otettiin kiinni muutaman päivän kuluttua tapahtuneesta. Tutkinnan aikana teolle ei löytynyt motiivia – surmaa osattiin perustella ainoastaan kovalla päihtymyksellä.

Molemmat olivat tekohetkellä yli 15-vuotiaita, joten he joutuivat vastuuseen. Nuoremman pojan käräjäoikeus ei kuitenkaan katsonut syyllistyneen itse veritekoon. Hänet tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä rikoksentekijän suojelusta, huumausainerikoksesta sekä kahdesta kätkemisrikkomuksesta kolmen kuukauden vankeuteen.

Oikeus katsoi, että pojan tutkintavankeus riitti rikoksen sovittamiseen. Vanhempi poika tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä murhasta 7 vuoden ja 6 kuukauden vankeuteen.

Tykkimäen teinisurma on vain yksi monista Suomea järkyttäneistä juhannustragedioista.

Perhesurma mökillä

Vuonna 1997 keskikesän juhlan synkisti perhesurma.

Kuopiolaisen, 39-vuotiaan perheenisän elämä oli ollut kriisissä jo kuukausien ajan. Masennuksesta ja persoonallisuushäiriöstä kärsineen kolmen lapsen isän mieltä oli pitkään kalvanut pelko siitä, että vaimo jättäisi hänet. Aviomies tiesi vaimon kirjoitelleen toisen miehen kanssa ja tavanneenkin tätä muutaman kerran.

Juhannuksen aatonaattona 1997 aviomies soitti miehelle ja vaati tätä jättämään vaimonsa rauhaan. Seuraavana yönä aviopari vietti iltaa tuttavaperheen mökillä, kun heidän välilleen syntyi sanaharkkaa. Riidan päätteeksi aviomies puri vaimoaan poskeen.

Seuraavana aamuna vaimo ilmoitti haluavansa päättää kymmenen vuotta kestäneen liiton.

Juhannusaattona pariskunta ajoi lapsineen omalle kesämökilleen Kuopion Lamperilaan. Siitä eteenpäin mies kertoo muistavansa ainoastaan sen, että hän otti autostaan puukon.

Mies sanoi muistavansa vain, että otti autostaan puukon. Vaimo ja pienet lapset löytyivät surmattuina tämän mökin kuistilta.

Poliisin tutkimusten mukaan mies oli iskenyt puukolla ensin vaimoaan, jonka jälkeen hän oli surmannut 2-, 5- ja 7-vuotiaat lapsensa. Tämän jälkeen mies oli asetellut perheenjäsentensä ruumiit riviin mökin kuistille.

Poliisin tavoittaessa miehen lähimetsästä tämä oli yrittänyt viiltää ranteitaan, mutta saanut aikaiseksi vain pieniä ruhjeita. Kiinni otettaessa mies puhalsi 2,3 promillen lukemat.

Tutkinnassa mies uskoi saaneensa mielenhäiriön ja kertoi, että oli tehnyt surmatyöt, mutta ei kuitenkaan ollut. Kuulusteluissa mies korosti perheensä tärkeyttä: sitä, miten hän hoiti lapsia, luki satuja ja peitteli heidät nukkumaan iltaisin.

Kuulusteluissa mies korosti perheensä tärkeyttä: sitä, miten hän hoiti lapsia, luki satuja ja peitteli heidät nukkumaan iltaisin.

Kuopion käräjäoikeus tuomitsi miehen joulukuussa neljästä täyttä ymmärrystä vailla tehdystä murhasta 14 vuoden ja 10 kuukauden mittaiseen vankeusrangaistukseen. Seuraavan vuoden toukokuussa Itä-Suomen hovioikeus kovensi tuomion elinkautiseksi. Mies valitti tuomiostaan vielä korkeimpaan oikeuteen, mutta se piti tuomion ennallaan.

Naista raahattiin auton peräkoukussa

Tykkimäen lisäksi vuoden 2000 juhannuksena tapahtui toinenkin henkirikos.

Sodankyläläinen 49-vuotias nainen tutustui puolisonsa kanssa heille entuudestaan tuntemattomaan kärsämäkeläiseen pariskuntaan. Juhannusaaton aamun ja päivän aikana nelikko vietti aikaa sodankyläläispariskunnan kodissa, jossa nautittiin runsaasti myös alkoholia.

Illan mittaa nelikon välille syntyi sanaharkkaa, joka eteni riidaksi. Kärsämäkeläinen pariskunta kävi sodankyläläisnaisen kimppuun tämän kotipihassa, ja naista lyötiin retkikirveen hamarapuolella useita kertoja vartaloon.

Pahoinpitelyn jälkeen naisen puoliso pakotettiin auton apukuskin paikalle, ja nainen kiinnitettiin vaijerilla auton peräkoukkuun. Naista raahattiin auton perässä yli kilometrin matkan pitkin soratietä, jonka johdosta hän sai kuolettavat vammat.

Naista raahattiin auton perässä yli kilometrin matkan pitkin soratietä. Kuvituskuva.

Tämän jälkeen myös naisen puolisoa puukotettiin hengenvaarallisesti.

Tutkinnan aikana miespuolinen epäilty myönsi väkivallanteot, mutta molemmat tuomitut kiistivät murhan. Syyttäjä piti surmaa erityisen julmana ja raakana.

Sen mukaan teko kohdistettiin puolustuskyvyttömässä tilassa olleeseen henkilöön, ja uhri surmattiin kiduttamalla. Lapin käräjäoikeus tuomitsi kärsämäkeläisen pariskunnan elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta.

Kaksikko valitti tuomiostaan Rovaniemen hovioikeuteen, mutta päätös ei muuttunut.

24-vuotias mies jyräsi autolla

Vuonna 1953 syntynyt perheellinen mies vietti juhannusaattoa Pudasjärvellä tuttaviensa kanssa perinteiseen tapaan mökillä grillaten ja alkoholia nauttien. Elettiin kesää 2010.

Puolen yön aikaan lähtöä tehdessään mies lupautui vetämään omalla ajoneuvollaan seurueeseen kuuluneen kolmikon auton ylös ojasta.

Tuntemattomasta syystä työ jäi kuitenkin keskeen, ja lava-autollaan liikkeellä ollut mies lähti ajamaan pois paikalta.

Ilmeisesti miehen poistumisaikeista kimpaantuneena seurueeseen kuulunut, vuonna 1986 syntynyt mies raivostui ja juoksi auton perään.

Hän repi miehen ulos autosta ja aloitti silmittömän sekä erittäin raa’an väkivallan viiltelemällä ja puukottamalla uhriaan sekä pudottamalla tämän kasvoille suuren kiven. Lopulta miehen päältä ajettiin autolla, ja tämä menehtyi vammoihinsa.

Veriteon jälkeen seurueeseen kuuluneet vuonna 1986 syntynyt mies ja vuonna 1983 syntynyt nainen auttoivat toveriaan ruumiin ja tämän auton hävittämisessä.

Kolmikko kuljetti vainajan lava-autolla 20 kilometrin päähän Pudasjärveltä. Siellä ruumis kätkettiin maastoon ja tämän auto poltettiin.

Uhrin omaiset alkoivat kaivata miestä sunnuntaina, ja tekivät miehestä katoamisilmoituksen. Poliisi sai nopeasti tietoonsa, keiden seurassa uhri oli viimeksi nähty, ja pääsi kolmikon kannoille. Vainajan löysi ohikulkija katoamista seuraavana tiistaina.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi päätekijäksi todetun, 24-vuotiaan pudasjärveläisen miehen elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta. Mielentilatutkimuksen mukaan mies oli tekohetkellä syyntakeinen. Oikeuden mukaan hän käytti surmassa poikkeuksellisen raakoja keinoja.

Surmapaikalla olleiden 27-vuotiaan naisen ja 24-vuotiaan miehen oikeus tuomitsi sakkoihin ja korvauksiin pelastustoimen laiminlyönnistä ja hautarauhan rikkomisesta. Oikeuden mukaan kaksikko seurasi uhrin kuolemaan johtanutta pahoinpitelyä, mutta ei hälyttänyt apua eikä yrittänyt keskeyttää tekoa.

Nainen murhasi rauhanturvaajaveteraanin

Rikoshistorian viimeisin juhannusmurha on kahden vuoden takaa.

73-vuotias rauhanturvaajaveteraani tapasi Helsingissä metroasemalla hänelle entuudestaan tutun, 53-vuotiaan paikkakuntalaisen naisen juhannusaattona 2017. Alkoholia nauttinut pariskunta päätti yksissä tuumin lähteä jatkamaan aattoiltaa miehen asunnolle Aleksis Kiven kadulle.

Lyhyen vierailun päätteeksi 53-vuotias nainen iski miestä useita kertoja mukanaan olleella veitsellä, ja poistui tämän jälkeen asunnosta.

73-vuotias rauhanturvaajaveteraani tapasi juhannusaattona Helsingissä metroasemalla tutun naisen. Illanvietto päättyi traagisesti.

Karmea rikos paljastui kolme päivää myöhemmin, kun miehen tytär huolestui isästään. Tytär saapui isänsä asuntoon huoltomiehen ja poliisien kanssa, ja kohtasi siellä järkyttävän näyn. Sen lisäksi että uhri oli selkeästi kuollut ulkoiseen väkivaltaan, tämän lompakosta puuttuivat maksukortit.

Poliisi pääsi tekijän jäljille nopeasti, ja 53-vuotias nainen pidätettiin viikko verityön jälkeen.

Oikeus totesi, että uhri sai tekijän veitsestä yhteensä 19 iskua tai viiltoa. Osa niistä oli torjuntavammoja, ja pahimpia olivat kaulaan kohdistuneet viillot. Uhri menehtyi verenvuotoon sekä kaulan alueen vammoihin ja oli todennäköisesti elänyt vielä väkivallan päättyessä.

Oikeus piti mahdollisena, että uhri olisi saattanut pelastua, jos tekijä olisi hälyttänyt apua eikä poistunut paikalta.

Tekijä lopetti väkivallan vasta terän katketessa. Tekijän mukaan uhri oli uhannut häntä, ja hän oli paniikissa reagoinut itselleen poikkeuksellisella tavalla. Vainajan omaisten pyynnöstä sitä, miten tai millä tavalla uhri olisi uhannut tekijää, ei kerrottu julkisuuteen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tekijän ensin yhdeksän vuoden ja kuuden kuukauden mittaiseen vankeusrangaistukseen, mutta kaikki osapuolet valittivat tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeus ei nähnyt teossa lieventäviä piirteitä, ja tekijä tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Uhrinsa tyttärille tekijä määrättiin korvaamaan kuolemantapauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 10 000 euroa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: