KRP tutkii laajaa ja erittäin törkeää seksuaalirikoskokonaisuutta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

KRP tutkii laajaa ja erittäin törkeää seksuaalirikoskokonaisuutta, jonka kaikki uhrit ovat 6–15-vuotiaita poikia, osaa on huumattu tekojen aikana

Kuvituskuva.

27.3.2019 13:44 | Päivitetty 27.3.2019 14:26

Keskusrikospoliisi on paljastanut ja tutkinut yhteistyössä poliisilaitosten kanssa lasten hyväksikäyttöihin ja erilaisen materiaalin levitykseen liittyvän rikoskokonaisuuden.

Keskusrikospoliisi kertoi tiedotustilaisuudessa, että kaikki uhrit ovat alaikäisiä poikia. Poliisi epäilee, että osalle uhreista on annettu metamfetamiinia tekojen aikana. Kaikki epäillyt tekijät ja uhrit ovat suomalaisia miehiä.

KRP tarkentaa, että uhrit ovat 6–15-vuotiaita poikia. Pääepäilty houkutteli muita miehiä mukaan toimintaan. Osa uhreista tunsi toisensa.

Poliisin mukaan perheet luottivat lapset epäiltyjen seuraan, sillä nämä vaikuttivat kaikin puolin luotettavilta tavallisilta ihmisiltä. Lapset eivät poliisin tietojen mukaan kertoneet heille tehdyistä rikoksista kenellekään ulkopuoliselle, ennen kuin poliisi alkoi tutkia asiaa.

– Kaikki lapsista eivät tämänkään jälkeen pitäneet heille tapahtuneita tekoja rikoksina, rikoskomisario Sanna Springare kertoi tiedotustilaisuudessa.

Perheet ovat olleet hyvin järkyttyneitä tapahtumien tultua ilmi.

Tekoihin liittyy valtava määrä kaikentasoista kuvamateriaalia poseerauksista törkeisiin raiskauksiin. Pahimmillaan lasta on raiskattu Suomessa huumattuna 10 tuntia yhteen putkeen.

Yhteiskunnan ei pidä vaieta

Rikosylikomisario Sari Sarani toteaa nyt paljastetun vyyhdin todistavan sen, mitä poliisi on epäillyt jo pidempään: lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltamateriaalia tuotetaan myös Suomessa.

– Väkivaltaa on yhä enemmän. Lapsen sitomista, kiduttamista, silpomista ja jopa tappamista on tullut meillä vastaan, kertoo Sarani.

Sarani moittii suomalaista yhteiskuntaa vaikenemisesta, sillä verukkeella, että aihe on epämiellyttävä.

– Ihan ensimmäiseksi meidän pitäisi ottaa nyt pää pois pensaasta ja uskaltaa katsoa, mitä ympärillämme tapahtuu.

Kuvamateriaalissa on 13 000 valokuvaa ja 16 000 videota. Keskusrikospoliisi vertasi, että jos yksi tutkija katsoisi kaiken läpi, hänellä menisi siihen neljä vuotta.

Ulkomailta tuotetusta ja sieltä jaetussa materiaalissa on hyvin raakaa väkivaltaa, hyvin pieniä lapsia ja jopa lapsen tappamista. Materiaaliin liittyy saatananpalvontaa, natsismia ja erilaisia fetissejä. Saatananpalvonta liittyy muun muassa lapsen kohteluun videoissa.

Kyse on poliisin mukaan CAM-materiaalin (englanniksi child abuse materialin) levityksestä.

Kyse on rinkimäisestä toiminnasta

Keskusrikospoliisin tiedotteesta käy ilmi, että epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2004–2018 ja kokonaisuuteen liittyy kuusi rikoksen uhria ja viisi rikoksesta epäiltyä.

Kaikki uhrit ja epäillyt ovat miespuolisia suomalaisia, mutta uhrien henkilöllisyyksien suojaamiseksi Keskusrikospoliisi ei kerro, missä paikkakunnilla epäillyt rikokset ovat tapahtuneet. Nuorimmat uhreista ovat olleet epäiltyjen rikosten tapahtuma-aikaan alle kouluikäisiä, vanhimmat yläkouluikäisiä.

Epäiltyjä rikosnimikkeitä kokonaisuudessa ovat törkeät lasten seksuaaliset hyväksikäytöt, törkeät raiskaukset, törkeät sukupuolisiveellisyyttä loukkaavat lasta esittävän kuvan levittämiset, näiden lukuisten kuvien hallussapidot, huumausainerikokset ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävien esitysten seuraamiset.

– Kyse on rinkimäisestä toiminnasta. Voisi puhua jopa järjestäytyneestä rikollisuudesta. Pääepäilty on toiminut useissa tapahtumissa organisoijana ja opastajana ja hankkinut ympärilleen samanhenkisiä ihmisiä näiden asioiden toteuttamiseen, KRP kertoo tiedotteessa.

– Rikoksesta epäiltyjä voisi luonnehtia seuraavasti: yksi epäilty päätekijä, kaksi epäiltyä rikoksissa mukana ollutta, yksi epäilty aloittava tekijä ja yksi, jonka epäillään tuoneen materiaalia Suomeen. Esitutkinnan perusteella kaikki epäillyt ovat linkittyneet pääepäiltyyn, joka on hallinnut isoa osaa tapahtumista ja verkostoitunut asiassa laajalle Suomessa ja ulkomailla, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springare sanoo tiedotteessa.

Esitutkinnan mukaan uhrit ovat valikoituneet teon kohteiksi pääepäillyn luottamuksellisen suhteen kautta.

Poliisi sai aiheesta rikosvihjeen ulkomailta

– Tutkinta alkoi syksyllä 2017, kun poliisi sai aiheesta rikosvihjeen viranomaisteitse ulkomailta. Vihjeen seurauksena poliisi käynnisti esitutkinnan ja teki useita etsintöjä, joiden avulla rikoskokonaisuus paljastui. Ensimmäiset etsinnät tehtiin sellaisen henkilön omaisuuteen, joka myöhemmin paljastui niin kutsutuksi pääepäillyksi, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springare sanoo tiedotteessa.

Takavarikoidun omaisuuden määrä jo ensimmäisten etsintöjen jälkeen oli suuri. Aineiston perusteella poliisi on paljastanut yhteensä 70 epäiltyä rikostapausta.

Tutkintakokonaisuus jakautuu karkeasti kahteen osaan. Epäillyt ovat tuoneet Suomeen, jakaneet ja vastaanottaneet lasten hyväksikäyttöä kuvaavaa materiaalia, mutta lisäksi osaa epäillyistä epäillään lasten hyväksikäyttämisestä. Tätä hyväksikäyttöä on esitutkinnan perusteella tallennettu ja jaettu eteenpäin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut