Merivartiosto on huomannut veneilykulttuurin muutoksen - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Merivartiosto on huomannut veneilykulttuurin muutoksen: "Perusasiat eivät ole kaikilla hallussa"

Merivartioston johtokeskus saa enemmän törttöilyjä ilmiantavia puheluita kuin ennen ja merillä näkyy entistä enemmän veneilijöitä. Lämpimät kesät lisäävät viranomaisten tehtäviä.

Vanhempi merivartio Juha Venhola on pukeutunut pintapelastajan varusteisiin.

9.8.2019 20:29

Veneilykulttuurin muuttumisesta on puhuttu sen jälkeen, kun kaksi veljestä menehtyi purjeveneen ja moottoriveneen törmäyksessä Airistolla viikko sitten lauantaina. Veneilykulttuuriin otti kantaa muun muassa pääministeri Antti Rinne, joka kertoi toimittajille keskiviikkona, että vesiliikennesäännöt näyttävät joiltain merillä unohtuvan.

Länsi-Suomen merivartioston rikostorjuntayksikön päällikkö Jari Nieminen on huomannut muutoksen veneilykulttuurissa.

– Olen huomannut vesillä merimiestaidon puutetta. Perusasiat eivät ole kaikilla hallussa. Ehkä se johtuu siitä, ettei harrastus periydy vanhemmalta lapselle niin kuin ennen.

Johtokeskuksessa työskentelevä meripelastusjohtaja Tomi Maunu kertoo, että johtokeskukseen tulee puheluita vesillä liikkuvilta aikaisempaa enemmän.

– Meille tulee puheluita viikoittain. Niissä esimerkiksi mökkiläinen ilmoittaa törttöilystä vesillä. Puheluita tulee esimerkiksi vesiskoottereista ja ylinopeutta ajavista veneistä.

Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivueen päivystävä perämies Henri Grahn on myös huomannut muutoksen merenkulussa.

– Ilmasta katsottuna veneitä näyttää liikkuvan enemmän kuin aikaisemmin.

13994 / Kuvaaja: Eero Saarikoski / Päivämäärä: 08.08.2019 / Mitä kuvataan: KUVAUSAIKA N. 11:00, Paikka Rikostorjuntayksikkö -- menen itse klo 9 merivartioston johtokeskukseen, josta merivartioston tyyppien mukana rikostorjuntayksikköön. Aihe: Kysellään merivartiostolta: millainen on suomalainen veneilykultuuri, miltä näyttää tyypillinen merivartioston työpäivä ja millaisia tilanteita vesillä tulee. / Sijainti: Merivartioston rikostorjuntayksikkö, Kerosiinitie 21, 21360 Turku

Viranomaisen läsnäolo tärkeää

Rajavartiolaitoksen Nieminen, Maunu ja Grahn sanovat, ettei mahdollinen veneilykulttuurin muutos näy tehtävien määrässä. Tämä voi Maunun mukaan johtua siitä, että yleensä silloin kun merivartioston yksikkö on paikalla, ihmiset käyttäytyvät hyvin.

Osaltaan siksi merivartiosto partioi nykyään vesillä aikaisempaa enemmän. Vuonna 2018 merivartiosto lakkautti Kaskisen, Kalajoen ja Kemin asemansa.

– Olemme lisänneet partiointia. On hyvä, että viranomaisen läsnäolo vesillä lisääntyy, eikä olla enää asemalla odottelemassa keikkaa, Merivartioston apulaiskomentaja Petteri Partanen selittää asemien vähentämistä.

Eniten aluksia on liikkeellä kesäaikaan. Meripelastusjohtaja Maunu kertoo, että vilkkaimpia Länsi-Suomen merivartioston alueen veneilypaikkoja ovat Naantali, Nauvo ja Airisto sekä huvivenesatamien läheisyydet. Kesätapahtumat lisäävät edelleen vesillä liikkuvien määrää.

Kesän kiireydestä kertoo se, että Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivueen Turun tukikohdalla on noin 300 tehtävää vuodessa, joista kaksi kolmasosaa on kesällä. Tosin niistä meripelastustehtäviä on Grahnin mukaan enintään yksi kolmasosa.

Tärkein yksittäinen merivartioston tehtäviä lisäävä tekijä on lämmin sää.

– Mitä lämpimämpää kesällä on, sitä enemmän on veneilijöitä liikkeellä, ja mitä enemmän veneilijöitä on liikkeellä, sitä enemmän tehtävämäärät kasvavat, Maunu kertoo.

Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivueen Henri Grahn istuu Super Puma -helikopterissa. Helikopterilla voidaan esimerkiksi pelastaa ihmisiä veden varasta ja sammuttaa tulipaloja.

Vinssaamalla ylös vedestä

Merivartioston ydintehtäviin kuuluvat meripelastus ja rajaturvallisuuden varmistaminen. Pelastusta hoidetaan myös esimerkiksi Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivueen helikoptereiden avulla.

Onnettomuuteen joutuneet voidaan pelastaa helikopteriin esimerkiksi vinssaamalla. Vinssauksessa ihminen nostetaan helikopteriin vaijerin ja pintapelastajan avulla.

Päivystävä perämies Grahn oli mukana viime kesänä sattuneessa Turun saariston veneonnettomuudessa, joka oli samantyylinen kuin viikko sitten henkiä vienyt törmäys. Silloin loukkaantuneet vinssattiin kopteriin.

– Kuljetimme loukkaantuneet Tyksiin. He selvisivät hengissä. Mielestäni työssä parasta on se, että pystyy auttamaan. Voi olla hyödyksi.

Työpuheluun vastaava Länsi-Suomen merivartioston rikostorjuntayksikön päällikkö Jari Nieminen on huomannut, että joillain veneilijöillä on puutetta merimiestaidoista.

Merivartiosto ja Rajavartiolaitos

Merivartiosto on Rajavartiolaitoksen hallintoyksikkö.

Rajavartiolaitoksen tehtäviä ovat rajojen valvonta ja rajatarkastukset, merellinen turvallisuus, sotilaallinen maanpuolustus, rikostorjunta sekä kansainvälinen yhteistyö.

Koska Suomi on osa Schengen-aluetta, Rajavartiolaitos valvoo Schengen-alueen ulkorajoja. Tämä tapahtuu maalla, merellä ja lentokentillä.

Rajavartiolaitos osallistuu EU-operaatioihin. Operaatioissa voidaan käyttää esimerkiksi merivartioston kalustoa.

Merivartiostoilla on yhteensä kolme ulkovartiolaivaa. Lisäksi sillä on rannikkovartioveneitä, partioveneitä, ilmatyynyaluksia ja apuveneitä.

Suomessa on kaksi merivartiostoa, Länsi-Suomen - ja Suomenlahden merivartiosto. Ne operoivat yhteensä 18 merivartioasemaa.

Merivartioston kenttätyössä työskentelemistä varten tulee käydä raja- ja merivartiokoulu.

Mikäli merillä sattuu lainrikkomus, jossa ei ole kyse hengenvaarasta, tulee siitä soittaa hätäkeskuksen sijaan merivartiostolle. Tällaisia ovat muun muassa öljyn löytyminen merestä ja ylinopeushavainnot.

Meripelastuksen hälytysnumero on 0294 1000.

Henri Grahn pyrkii lentämään helikopterilla joka päivä. Jos hälytyksiä ei ole, helikopterin miehistö harjoittelee niitä varten.

Jari Nieminen kiinnittää merivartioston rikostorjuntayksikön veneen satamaan. Rikostorjuntayksikkö tutkii merellä tapahtuvia rikoksia, esimerkiksi öljyonnettomuuksia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos