Sote harventaa terveysasemat – apteekit laajentavat sairaanhoitajapalveluihin - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Sote harventaa terveysasemat – apteekit laajentavat sairaanhoitajapalveluihin

Sairaanhoitaja Pauliina Ruskomaa (vas.) työskentelee Tikkurilassa Asema Apteekin Terveyspisteessä. Apteekkari Kirsi Paulamäki halusi laajentaa apteekkinsa palveluita.

15.5.2017 5:00

12 suomalaisessa apteekissa toimii nyt pysyvä Terveyspiste, johon voi ilman ajanvarausta tulla sairaanhoitajan luo. Lisää Terveyspisteitä on perusteilla. Apteekkien palveluvalikoima on laajentunut myös etälääkäripalveluilla. Etenkin maaseudulla on muutamia apteekkeja, joihin asiakas voi tulla tietokoneelle etälääkärin vastaanotolle.

– Terveyspisteet ovat tulevaisuuslähtöistä apteekkitoiminnan kehittämistä. Aavistelemme, että terveysasemaverkosto tulee sote-uudistuksen jälkeen harvenemaan. Terveyspisteissä pystytään silloin antamaan matalan kynnyksen terveyspalveluita, sanoo Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen Lännen Medialle.

Vantaan Tikkurilan rautatieaseman kupeessa sijaitsevan Asema Apteekin apteekkari Kirsi Paulamäki päätti perustaa apteekkiinsa Terveyspisteen heti 2014, jolloin Suomen Apteekkariliitto otti konseptin valtakunnallisesti levitettäväksi. Paulamäen mukaan uusi palvelu on apteekille imagoasia.

– Ensitavoitteena on kustannusneutraali toiminta, Paulamäki lisää.

Byrokratia on hidastanut Terveyspisteiden perustamista. Kompastuskivenä on julkisen terveydenhuollon ja yksityisen Terveyspisteen yhteistyö. Vantaalla se on onnistunut, mutta kaikissa kunnissa apteekki ei ole löytänyt julkiselta puolelta yhteistyökumppania. Kaupungin pitää hyväksyä Terveyspisteen tila ja vastuulääkäri käy sen tarkistamassa.

– Julkisen puolen on vaikea kokeilla uutta, kaikki etenee siellä niin hitaasti. Voi olla myös pelkoa, että viedäänkö nyt julkisen puolen työt. Ei yksi sairaanhoitaja voi viedä töitä koko terveysasemalta, Paulamäki sanoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: