Pääministeri Sipilä on valmis nostamaan Suomen pakolaiskiintiötä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Pääministeri Sipilä on valmis nostamaan Suomen pakolaiskiintiötä

22.4.2017 14:34

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on valmis nostamaan Suomen pakolaiskiintiötä, jos siitä saadaan aikaan kokonaisratkaisu Euroopassa. Sipilä käsitteli Suomen turvapaikkapolitiikkaa puhuessaan keskustan puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina Tampereella.

Sipilän mukaan jokainen sotaa käyvästä Syyriasta tullut turvapaikanhakija on saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen. Hän korosti, että viranomaiset käsittelevät turvapaikkahakemuksia suurella sydämellä. Suomen arviot maiden turvallisuustilanteista ovat luotettavia ja ne tehdään yhtenäisesti EU-maiden ja naapurimaiden kanssa.

– Liikumme vaarallisilla alueilla, jos menetämme luottamuksen oikeusvaltion toimintaan, Sipilä varoitti.

Toimittajat kysyivät Sipilältä kantaa presidentti Tarja Halosen ehdotukseen konfliktimaista tulleiden turvapaikanhakijoiden palautusten keskeyttämisestä.

–Jokaiselle turvapaikanhakijalle tehdään henkilökohtainen arvio. Jos turvapaikan hakijan kääntyminen kristityksi aiheuttaa hänelle hengenvaaran lähtömaassa, niin se vaikuttaa turvapaikkapäätökseen. Olen tämän tarkistanut ja se on selvä asia.

Puoliväliriihen neljä koria

Maanantaina alkavassa hallituksen puoliväliriihessä käsitellään asioita Sipilän mukaan neljässä korissa, joista ensimmäinen on turvallisuus. Sipilä lupasi, että sekä sisäinen että ulkoinen turvallisuus saa lisää rahaa.

Toinen on kasvun ja työllisyyden kori, ja sen tarkoituksena on vahvistaa hyvin alkanutta talouskasvua. Sen sijaan verotuskysymykset ratkaistaan vasta syksyllä.

– Yritystukien kokonaisuutta on katsottu niin, että tuella saataisiin yrityksiä uusiutumaan. Myös asumistukijärjestelmä on esillä, Sipilä sanoi vastatessaan toimittajien kysymyksiin.

Kolmas kori käsittelee välittämistä, muun muassa syrjäytyneiden nuorten ja lapsiperheiden asemaa. Uusista keinoista syrjäytymisen ehkäisyyn kuullaan kuitenkin vasta syksyllä professori Juho Saaren vetämästä työryhmästä.

Neljännen korin eli uudistusten korin isoimmat linjaukset on jo tehty. Nyt haetaan Sipilän mukaan ratkaisua julkisen sektorin miljardin euron suuruisten uudistusten aikaansaamiseksi.

”Menin maitohapoille”

Sipilä myönsi, että kuntavaaleissa tuli takkiin ja sanoi, että siksi johtajan on katsottava peiliin. Hän sanoi, ettei kesällä valittu puolueen tiimi toiminut kuten olisi pitänyt ja myönsi, että hän itsekin meni maitohapoille henkilökohtaisen kiirastulen ja raskaan hallitusvastuun takia.

Kuntavaalituloksen perusteella yksi hänen itselleen asettamasta seitsemästä mittarista on nyt punaisella eikä sitä saada vihreäksi.

– Muut ovat vaalean vihreällä, Sipilä kuvaili.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: