Virkavalta varoittaa varastetun tavaran nettikaupasta – Poliisi: ”Myös ostaja voi syyllistyä rikokseen” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Virkavalta varoittaa varastetun tavaran nettikaupasta – Poliisi: ”Myös ostaja voi syyllistyä rikokseen”

12.4.2017 18:32

Poliisi varoittaa kansalaisia erilaisilla verkkosivuilla käytävästä käytetyn tavaran kaupasta. Poliisi pyytää kansalaisilta tarkkaavaisuutta, näiden tehdessä kauppaa myynti-ilmoitusten perusteella.

– Mikäli on pientäkään epäilystä esimerkiksi polkupyörän alkuperästä, niin on parempi jättää kaupat tekemättä. Mikäli hankkii itselleen omaisuutta, jota olisi ollut syytä epäillä anastetuksi, saattaa itsensä epäilyksi mahdolliseen kätkemisrikokseen tai rikkomukseen, joka on rikoslain mukaan myös rangaistava teko, poliisi ohjeistaa.

Poliisi muistuttaa, että jos on hankkinut itselleen omaisuutta joka osoittautuu myöhemmin varastetuksi, on velvollinen luovuttamaan omaisuuden takaisin oikealle omistajalleen korvauksetta, vaikka olisi ostanut omaisuuden vilpittömässä mielessä.

Varastetun tavaran kauppa nousi poliisin rikostutkinnassa tapetille Turussa, jossa poliisi on selvitellyt laajaa pyörävarkauksien sarjaa. Poliisi katsoo, että kahden turkulaismiehen muodostama rikospari sai aikaan kansalaisille peräti 30 000 euron tappiot lähes pelkillä pyörävarkauksilla.

Rikokset ajoittuvat vuosille 2013–2017. Suurin osa pyöristä anastettiin kuitenkin vuonna 2016. Varsinais-Suomen käräjäoikeus vangitsi 12. huhtikuuta toisen miehistä. Häntä epäillään tässä vaiheessa kaikkiaan 63 varkausrikoksesta, jotka kohdistuivat polkupyöriin. Lisäksi häntä epäillään muutamasta muusta omaisuusrikoksesta.

Toinen epäilyistä on vielä vapaana, mutta hän on poliisin tuttu ja etsintäkuulutettu. Tätä toista miestä epäillään tässä vaiheessa yli 30 polkupyörävarkaudesta. Lisäksi tätäkin miestä epäillään muista varkauksista.

Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille kolme viikkoa sitten, kun nämä epäilyt olivat yhdessä tuumiin anastamassa omaisuutta Turun alueella. Tutkinnassa ilmeni, että varastettu omaisuutta myytiin pääsäänöisesti Tori.fi-sivustolla.

Poliisi pyysi näin ollen kaikki myynti-ilmoitukset Tori.fi-sivustolta, jotka oli jollainlailla linkitetty epäiltyihin. Poliisi sai myös haltuun ilmoitukset, jotka asiakas oli jo poistanut sieltä.

Epäillyt ovat pääosin anastaneet Jopo-merkkisiä polkupyöriä, jotka ovat välittömästi laittaneet myyntiin. Varastetun tavaran kiertokulku on ollut nopeaa ja näin ollen ”varastointiaika” on jäänyt lyhyeksi, jolloin kiinnijäämisen riski on pienentynyt. Epäillyt tekivät myös niin, että kävivät ensin kuvaamassa pyörän ja laittoivat myyntiin. Kaupantekopäivänä tuote anastettiin ja välitettiin heti eteenpäin.

Nyt vangittu epäilty tavoitteli 63 polkupyörällä yli 12 000 euron rikoshyötyä. Poliisi katsoo kokonaisvahingon kansalaisille tältä osin kasvavan kuitenkin yli 30 000 euroon. Pyörien hinnat vaihtelivat satasesta aina yli tuhanteen euroon saakka.

Poliisi jatkaa edelleen tämän kokonaisuuden selvittämistä. Poliisi pyrkii selvittämään asianomistajia kyseisille anastetuille pyörille. Poliisin mukaan tämä on kuitenkin vaikeaa, sillä yhtään pyörää ei ole saatu poliisin haltuun.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?