Itämeren lentoturvallisuus on asiantuntijoiden mukaan parantunut - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Itämeren lentoturvallisuus on asiantuntijoiden mukaan parantunut

2.3.2017 20:22

Suomessa tänään pidetyssä lentoturvallisuuskokouksessa todettiin, että aiemmat suositukset ovat jo vaikuttaneet myönteisesti tilanteeseen Itämeren alueella. Trafin johtavan asiantuntijan Kari Siekkisen mukaan tuntuma kokouksessa oli, että esimerkiksi lentokoneiden transpondereiden käyttö näyttää jo lisääntyneen. Varsinaista tilastotietoa tilanteesta ei hänen mukaansa kokouksessa esitetty.

Siekkisen mukaan Itämeren yllä lentää yhä koneita, jotka eivät käytä transponderia eli tunnistuslaitetta. Toisaalta mikään säännöstö ei velvoita valtion ilma-aluksia myöskään käyttämään sellaisia kansainvälisessä ilmatilassa.

Presidentti Sauli Niinistö otti transponderiasian esille tapaamisessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa viime kesänä. Venäjän edustajat ovat tämän jälkeen ottaneet useasti esille ”Niinistön aloitteen” kansainvälisissä yhteyksissä ja syyttäneet muun muassa Natoa sen jarruttamisesta.

Siekkinen kuvasi torstain epäpoliittisen asiantuntijakokouksen henkeä hyvin positiiviseksi ja erittäin avoimeksi.

– Teknisistä yksityiskohdista toki keskusteltiin, mutta perusasioista vallitsi aika lailla yksimielisyys.

”Ei syytä huoleen”

Siekkinen korosti, ettei lentoturvallisuustilanne Itämeren alueella ole ollut eikä edelleenkään ole poikkeuksellisen huolestuttava.

– Tässä on ehkä enemmän kyse riskien vähentämisestä, ei niinkään siitä, että tilanne olisi tällä hetkellä jotenkin erityisen huono.

Suomen kokoukseen oli kutsuttu edustajat kaikista Itämeren alueen rantavaltioista sekä muun muassa Natosta ja Euroopan lennonvarmistusjärjestöstä Eurocontrolista. Kokouksen järjestämistä tuki kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO. Kokoonpano oli sama kuin vuonna 2015, jolloin tehtyjen suositusten toteutumista nyt tarkasteltiin.

Asiantuntijakokouksen osapuolet on kutsuttu uuteen kokoukseen Suomeen touko-kesäkuun vaiheessa. Silloin on tavoitteena julkistaa konkreettisia suosituksia. Siekkisen mukaan niiden valmisteluun liittyy paljon muun muassa teknisten asioiden läpikäyntiä, mutta erityistä syytä pessimismiin ei torstain tapaamisen perusteella ole.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: