Thaipoimijoita Suomeen tuoneelle marjayrittäjälle vaaditaan vankeutta ihmiskaupasta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Thaipoimijoita Suomeen tuoneelle marjayrittäjälle vaaditaan vankeutta ihmiskaupasta

2.3.2017 16:36

Keskisuomalaiselle marjanpoimintayrittäjälle vaaditaan yli kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta ihmiskaupasta.

Syyttäjän mukaan mies värväsi thaimaalaisia marjanpoimijoita Suomeen pakkotyöhön ja ihmisarvoa loukkaaviin oloihin viime kesänä. Epäiltyjä uhreja on 26.

Jutun käsittely alkoi torstaina Keski-Suomen käräjäoikeudessa.

Syyttäjän mukaan mies käytti hyväkseen kielitaidottomien ja varattomien thaimaalaisten riippuvaista asemaa. Poimijoilla oli jo alkuun velkaa matkakuluistaan, minkä lisäksi syytetty velotti heiltä muun muassa asumisesta ja työvälineistä niin, että he vain velkaantuivat lisää.

Saapuessaan Suomeen tulijoilla oli mukanaan enintään joitain kymmeniä euroja. Syyttäjän mukaan mies peri heti alkuun kultakin tulijalta 30 euron lentokenttäkuljetusmaksun, josta ei ollut ilmoitettu etukäteen.

Syytetty myös keräsi heiltä pois passit ja paluuliput.

Syyttäjä: Tuloja liioiteltiin, menoja vähäteltiin

Syyttäjä sanoo, että poimijoille oli alun perin annettu liioiteltua tietoa heidän ansaintamahdollisuuksistaan Suomessa. Tuloihin vaikutti sekin, että poimijoita oli värvätty paljon, noin 230.

Syyttäjän mukaan mies ei myöskään auttanut poimijoita löytämään marjametsiä.

– Ensi kertaa Suomessa olleet poimijat ovat joutuneet poimimaan marjoja omissa ryhmissään, syyttäjä sanoo haastehakemuksessa.

Lisäksi syytetty peri thaimaalaisilta enemmän kuluja kuin ennakkoon oli ilmoitettu. Vaikka poimijat tekivät jopa 15-tuntisia työpäiviä, kesän lopulla useimmilla heistä oli edelleen velkaa maksamatta.

Poimijat majoitettiin muokattuihin linja-autoihin, joissa kussakin majoittui parikymmentä ihmistä. Syytteiden mukaan majoitustilat olivat ahtaat ja epäsiistit, niihin majoitettiin naisia ja miehiä sekaisin eikä asukkailla ollut mitään yksityisyyttä.

Pelastusviranomaisten tarkastuksessa tiloissa todettiin myös turvallisuuspuutteita.

Ehdottoman vankeusrangaistuksen lisäksi syyttäjä vaatii, että mies asetetaan vähintään kolmen vuoden liiketoimintakieltoon.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: