Sipilä vastasi oikeuskanslerille, pitää Ylen uutisointia yhä virheellisenä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Sipilä vastasi oikeuskanslerille, pitää Ylen uutisointia yhä virheellisenä

2.3.2017 7:41

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää yhä virheellisenä Ylen Katera Steel -uutisointia. Sipilä katsoo vastauksessaan oikeuskanslerille, että Ylen uutiseen sisältyi virheellisiä tietoja ja että juttu oli omiaan synnyttämään mielikuvan siitä, että hän tai hänen sukulaisensa olisivat toimineen vilpillisesti. Hän ei täsmennä, mitkä tiedoista olisivat olleet virheellisiä. Yle ei ole missään vaiheessa oikaissut uutistaan.

Oikeuskansleri käsittelee Sipilän toiminnasta tehtyjä kanteluja, joiden mukaan pääministeri yritti vaikuttaa Ylen uutisointiin lähettämällä lukuisia sähköpostiviestijä Ylen toimittajalle marraskuussa. Vastauksessaan kanteluihin Sipilä kiistää pyrkineensä ohjaamaan, estämään tai rajoittamaan Ylen uutisointia.

– Katson, etten ministerinä ole ylittänyt ministerille kuuluvan sananvapauden rajoja. Katson, että myös poliitikon, valtioneuvoston jäsenet mukaan lukien, tulee olla mahdollista esittää näkemyksiä toimituksille tai yksittäiselle toimittajalle muun muassa tietojen oikeellisuudesta tai journalistisista toimintatavoista ilman, että niitä pidetään epäasiallisena vaikuttamis- tai painostusyrityksenä, Sipilä kirjoittaa.

Sipilä sanoo katsoneensa Ylen uutisoinnin jälkeen, ettei uutisoinnissa noudatettu hyvää journalistista tapaa. Sipilä siteeraa vastauksessaan neljää journalistin ohjeiden kohtaa, joita hän sanoo korostaneensa toimittajan kanssa käydyssä viestinvaihdossa. Ohjeiden kohdissa käsitellään muun muassa tiedonvälityksen totuudenmukaisuutta ja samanaikaista kuulemista, jos uutisoinnin kohde joutuu erittäin kielteiseen julkisuuteen.

Oikeuskanslerilla kasa kanteluita

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antoi viime viikon torstaina Ylelle vapauttavan päätöksen jutusta, jossa kerrottiin Sipilän kytköksestä Terrafamelle kuljettimia toimittavaan Katera Steel -yritykseen. Sipilä on allekirjoittanut vastauksensa oikeuskanslerille viime viikon perjantaina, eli JSN:n päätöksen jälkeen.

JSN on media-alan itsesäätelyelin, joka tulkitsee hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. JSN on ainoa taho, joka journalistin ohjeita tulkitsee.

JSN linjasi, että Ylen juttu oli Sipilälle kielteinen muttei erittäin kielteinen. Lisäksi Ylen jutussa oli siteerattu Sipilän toiselle tiedotusvälineelle antamia kommentteja aiheesta, joten Yle olisi JSN:n mukaan täyttänyt samanaikaisen kuulemisen velvoitteen, vaikka julkisuus olisi ollut erittäin kielteistä.

Oikeuskansleri käsittelee Ylen kantelujen lisäksi myös kaikki Sipilän Intian-matkasta tehdyt ja valtionyhtiö Fortumin teknologiayhtiö Chempolis-sijoitukseen liittyvät kantelut. Osa kanteluista oli tehty eduskunnan oikeusasiamiehelle, mutta nyt kaikki näitä aiheita koskevat kantelut on keskitetty oikeuskanslerin käsittelyyn.

Tammikuun lopulla eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen totesi päätöksessään, että Sipilä ei ollut esteellinen hallituksen päättäessä Terrafamen rahoituksesta.

Yle

JSN

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: