Karsitko sinäkin viljat? – Asiantuntijalta tärkeä varoitus omin päin gluteenia vältteleville - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Karsitko sinäkin viljat? – Asiantuntijalta tärkeä varoitus omin päin gluteenia vältteleville

Sisätautiopin professori Katri Kaukinen on perehtynyt keliakiaan ja sen oireisiin.­

6.12.2016 13:12

Professori Katri Kaukinen, miksi niin moni on nykyään alkanut välttää gluteenia tai ainakin vehnää? Onko keliakia lisääntynyt, vai onko löytynyt muita syitä kartella gluteenia sisältäviä viljoja?

– Tässä vaikuttavat tavallaan kaksi samanaikaista ilmiötä. Ensinnäkin, keliakia on kyllä lisääntynyt. Siis sairaus, jossa autoimmuunimekanismista johtuen elimistö ei voi käyttää vehnän, ohran ja rukiin sisältämää gluteenia. Jos verrataan 1970-luvun lopun näytteistä tutkittua keliakiaa vuoden 2000 tutkimukseen, diagnosoimaton keliakia on kaksinkertaistunut 1 prosentista kahteen prosenttiin väestöä ja diagnosoitu kymmenkertaistunut 0,05 prosentista 0,5 prosenttiin väestöä. Sitä, mihin suuntaan kehitys on tästä edennyt, ei vielä varmuudella tiedetä, sillä vuoden 2011 tutkimustuloksia ei ole analysoitu.

Toisekseen jo 1970-luvulta saakka on kirjoitettu gluteeniherkkyydestä, jossa ihminen saa esimerkiksi vehnästä oireita, vaikka hänellä ei ole keliakiaa. Tätä ilmiötä on viime vuosina alettu uudelleen tutkia ja siitä on saatu tieteellisiä lisätodisteita. Osalla aikuisista vehnään liittyvät ongelmat voivat johtua gluteeniherkkyydestä tai esimerkiksi vehnäallergiasta.

Mitä on gluteeniherkkyys?

– Gluteeniherkkyys voi tulla kysymykseen, kun keliakia on poissuljettu, mutta ihminen saa silti oireita gluteenipitoisista viljoista. Osalla potilaista, joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä, oireet saattavat liittyä gluteeniherkkyyteen. Parhaillaan tutkitaan, mitkä osat esimerkiksi vehnässä voisivat aiheuttaa yliherkkyysoireita. Oireiden taustalla voivat olla esimerkiksi viljan jyvän omat bakteerit tai huonosti sulavat hiilihydraatit.

Mitä tarkoitetaan, kun puhutaan ärtyvän suolen oireyhtymästä?

– Tämä on oma tautiluokituksensa, jonka diagnoosi perustuu oirekuvaan. Ärtyvän suolen oireyhtymässä suolen toiminnassa on muutoksia. Oireyhtymässä on erilaisia alaryhmiä. Yksi alaryhmistä on keliakiasta riippumaton gluteeniherkkyys. Tällaisia potilaita on ollut kautta aikojen, mutta nyt tämäkin asia on otettu tutkittavaksi tarkemmin.

Voiko vehnää välttelemällä aiheuttaa itselleen keliakian, jos sitä ei sairasta?

– Ei varmaankaan voi. Päin vastoin joku saattaa välttää keliakian puhkeamisen. Keliakia vaatii aina sen, että gluteenia syödään. Lisäksi puhkeamiseen vaaditaan perinnöllinen alttius. Nykysin tunnettuja alttiusgeenejä löydetään myös terveestä väestöstä, joten kaikkia keliakialle altistavia tekijöitä ei tunneta.

Jos suoli ärtyy pahasti, se saattaa tulehtua. Mitä jatkuva pieni tulehdustila voi kehossa aiheuttaa?

– Jos ihmisellä on suolistossaan keliakiasta johtuva tulehdus, se tekee pikkuhiljaa monenlaista hallaa, kuten aiheuttaa luustokatoa ja elimistön rasittumista. Gluteeniherkkyyden aiheuttamaa tulehdustilaa taas ei ole helppo tutkia, koska ihmisryhmän rajaaminen on vaikeaa. Koska kyseessä ei ole autoimmuunitauti, tulehdustilat syntyisivät toisella mekanismilla. Niinpä niiden hoitokin olisi todennäköisesti hyvin erilaista.

Nyt ei vielä tiedetä, onko gluteeniherkkyys elinikäinen sairaus, vai voiko se parantua siedätyksellä tai ruokavaliolla. Sitäkään ei tiedetä, aiheuttaako ärtyvän suolen oireyhtymää gluteeni, vai sittenkin jokin muu viljan ominaisuus.

Mikä on vuotava suoli?

– Vuotavalla suolella tarkoitetaan suolen kudoksen tulehdustilaa, jossa tulehtunut kudos alkaa päästää lävitseen haitallisia aiheita muuhun elimistöön.

Mitä oireita gluteeniherkkyys aiheuttaa ja mistä sitä voisi alkaa epäillä?

– Oireet voivat olla hyvin samanlaisia kuin keliakiassa. Vatsavaivoja, ilmavaivoja, ripulia tiettyjen ruokien syömisen jälkeen. Tosin keliakiassakaan kaikilla ei ole vatsaoireita, vaan sairaus voi ilmetä vaikka iho-oireina tai nivelsärkyinä.

Sopivatko gluteenittomat tuotteet kaikille vehnästä oireita saaville?

– Eivät välttämättä. Keliaakikko tarvitsee nimenomaan gluteenittomat tuotteet, mutta muille ihmisille saattaa toimia jokin muu vaihtoehto. Täytyy myös muistaa, että ruokavaliomme viljat ovat elimistölle monella tapaa tärkeitä. Niistä saa kuituja ja hivenaineita. Viljoista luopuminen omin päin tai varmuuden vuoksi ei siis ole viisasta.

Kaura on nyt suosittua. Miksi vehnästä on tullut kirosana?

– Vaikea sanoa. Ehkä tässäkin kulkee rinnakkain kaksi ilmiötä: oikeasti tiettyjen autoimmuunitautien lisääntyminen sekä esimerkiksi vähähiilihydraattisen ruokavalion nouseminen muotiasiaksi. Ihmisillä on vaivoja ja ne ovat todellisia. Niihin etsitään aina ratkaisuja monilta suunnilta. Muistuttaisin, että jos gluteenin poistaminen ruokavaliosta olisi oikotie onneen, meidän vuosia ruokavaliotaan toteuttaneet keliaakkomme olisivat varmasti kaikki hyvähiuksisia, hoikkia ja kaikin puolin terveitä. Näin ei valitettavasti kuitenkaan ole.

Mikä suojaa ihmistä näiltä vaivoilta?

-Tätä ei vielä tiedetä. Siksi ennaltaehkäisy onkin vaikeaa. On koitettu selvittää, olisiko joillain lapsuuden tekijöillä vaikutusta. Tietyt allergiat ja autoimmuunisairaudet yleensäkin ovat nykyelämäntyylíllämme lisääntyneet.

Herkkä vatsa on tämän hetkeen ykköstrendi. Mistä luulet tämän johtuvan?

- Näissä asioissa on aina liikehdintää. Uusi tieto aiheuttaa lisää keskustelua. Jotkin asiat nousevat suosituiksi ja ihmisten tietoisuus lisääntyy. Keliakia-tietoisuudessa on puolensa. Hyvää on, että gluteenittomien vaihtoehtojen saatavuus kasvaa. Mitä isommat massat tuotteita hankkivat, sitä kannattavammaksi niiden valmistaminen tulee. Haitallista on se, jos raja oikean sairauden ja vapaaehtoisen gluteenin välttämisen välillä alkaa hämärtyä ja esimerkiksi ravintoloissa tullaan vähemmän tarkoiksi. Keliaakikolle on todella tärkeää, että ruoassa ei oikeasti ole missään osassa hiventäkään gluteenia. Vehnää välttelevällä tilanne ei ehkä ole niin tarkka.

Moni kertoo virkistyneensä, päässeensä iho-oireista, laihtuneensa ja tervehtyneensä muutenkin lopetettuaan vehnän ja muiden gluteiinia sisältävien viljojen käytön. Miksi?

– Sitä tutkitaan. Gluteeniherkällä olo saattaa parantua altistumisen vähennyttyä. Täytyy kuitenkin muistaa, että tällöin on huolehdittava tarkasti vitamiinien ja hivenaineiden saannista, tai vaikutus on päinvastainen. Toisille sopii tietynlaisen FODMAP-ruokavalion noudattaminen, jos ongelmana on ärtyvä suoli.

Millaisia oireita tulee esimerkiksi ihokeliakiasta?

– Ihokeliakia oireilee kutisevilla rakkulamaisilla ihottuma-alueilla esimerkiksi kyynärpäissä tai päänahassa. Tämä todetaan lääkärin määräämissä tutkimuksissa ottamalla ihosta koepala.

Tampereella järjestetään kokonaiset gluteenittomaan elämään keskittyvät messut. Mistä se kertoo?

– Se on hyvä asia. Meillä on erittäin aktiivisesti toimiva keliakialiitto. Messuja on toki pidetty vuosikausia. Nytkin niiden yhteydessä on myös kansainvälinen tiedekokous, jossa kuulemme luentoja ja alustuksia juuri näistä samoista aiheista, joista puhuimme nyt. Myös kansainvälinen tutkimus on kiinnostunut esimerkiksi gluteenisensitiivisyyden mahdollisesta lisääntymisestä.

Yhdysvalloissa julkaistiin tutkimus, jossa todettiin, että ihmisillä, joilla ei ole keliakiaa, saattaa silti olla viljojen takia elimistön immuunipuolustus aktivoituneena. Oliko tässä jotain uutta tietoa?

– Tutkimuksessa havaittiin, että niillä ihmisillä, jotka olivat herkistyneet viljojen sisältämälle gluteenille, syntyi elimistössä viljoista immuunipuolustusreaktio, vaikka heillä ei ollut keliakiaa. Tätä ryhmää ei ole ollut helppo diagnosoida. Myös oma tutkimusryhmämme Suomessa etsii parempia diagnosoinnin keinoja perusterveydenhuoltoon.

Anna vielä ohjeet ihmiselle, joka epäilee saavansa vatsaoireita viljoista.

– Ensimmäisenä, ennen mitään ruokavaliomuutoksia, on poissuljettava keliakia. Se tehdään helposti verikokeella. Myös apteekissa on itse tehtäviä testejä. Ne ovat kuitenkin suuntaa antavia ja positiivisen tuloksen jälkeen on otettava yhteys lääkäriin. Korostan, että omin päin ei pidä aloittaa ruokavaliomuutoksia. Ne voivat jopa haitata myöhempien testien tekemistä.

Jos keliakiaa tai muita allergioita ei löydetä, seuraavaksi voidaan pohtia omalääkärin kanssa, voisiko kyseessä olla joko gluteeniherkkyys tai ärtyvän suolen oireyhtymä. Tässä tapauksessa voisi kokeilla FODMAP-ruokavaliota. Jos oireet poistuvat gluteenin välttämisen myötä, tämä voi olla syy jatkaa ruokavaliota.

Gluteeniton elämä -messut Tampereella 25.–26.11. Tampere-talossa.

Keliakia

Elinikäinen vehnän, ohran ja rukiin sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama sairaus. Sen ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio. Vain ihokeliakiassa voidaan alkuun tarvita lisänä myös lääkehoitoa.

Gluteeniherkkyys

Gluteiinisensitiivisyydessä henkilö saa mahasuolikanavan oireita gluteenipitoisista viljoista vaikka keliakia on poissuljettu.

Vehnäallergia

Kehon immuunipuolustus herkistyy ja ylireagoi vehnään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?