Yksi lapsiraiskausvyyhdin epäillyistä toimi aiemmin seurakunnassa lapsiin ja nuoriin liittyvässä luottamustehtävässä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Yksi lapsiraiskausvyyhdin epäillyistä toimi aiemmin seurakunnassa lapsiin ja nuoriin liittyvässä luottamustehtävässä

Rikosylikomisario Sari Sarani ja rikoskomisario Sanna Springare (oikealla) kertoivat keskiviikkona laajasta seksuaalirikosvyyhdistä.

28.3.2019 21:39

Keskusrikospoliisi kertoi keskiviikkona toimittaneensa syyteharkintaan poikkeuksellisen törkeän, lapsiin kohdistuneen seksuaali- ja väkivaltarikoskokonaisuuden.

Viittä miestä epäillään muun muassa törkeistä raiskauksista ja törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä. KRP:n mukaan teot ovat viitanneet saatananpalvontaan ja natsismiin. Uhreja on raiskattu jopa 10 tuntia peräkkäin, ja heidät on joissakin tapauksessa huumattu metamfetamiinilla.

Kaikki epäillyt ovat tällä hetkellä vapaina. Neljä heistä on ollut tutkintavankeudessa.

Käräjäoikeus vangitsi yhden epäillyn, keski-ikäisen miehen maaliskuussa 2018. Hän oli tutkintavankeudessa esitutkinnan loppuvaiheille asti, mutta perusteita vangitsemiselle ei ollut.

Iltalehden tietojen mukaan miestä epäiltiin vangitsemisvaiheessa sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta ja levittämisestä sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta koskevan esityksen seuraamisesta.

Ilta-Sanomien mukaan kyseinen mies olisi rikoskokonaisuuden pääepäilty.

Luottamusasema auttoi teoissa?

Poliisi on kertonut, että epäillyt saivat 6–15-vuotiaat uhrit valtaansa luottamusasemaa väärinkäyttäen.

– Hän (pääepäilty) on ollut hyvin luotettava henkilö, ja sitä kautta vanhemmat ovat tutustuneet tähän pääepäiltyyn ja antaneet lasten olla pääepäillyn ja muiden epäiltyjen seurassa, tutkinnajohtaja, rikoskomisario Sanna Springare kertoi keskiviikkona.

Esitutkinnan perusteella kaikki rikoskokonaisuudessa epäillyt ovat eri tavoin linkittyneet pääepäiltyyn, joka on hallinnut isoa osaa tapahtumista ja verkostoitunut asiassa laajalle Suomessa ja ulkomailla.

Tekoaika on poikkeuksellisen pitkä: epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2004–2018.

Iltalehden vahvistamien tietojen mukaan maaliskuussa 2018 käräjäoikeudessa vangittu mies toimi jonkin aikaa kirkkovaltuustossa omalla alueellaan. Hän oli ehdolla seurakuntavaaleissa ja pääsi läpi kokoomuksen listalta. Mies oli seurakunnassa myös lapsiin ja nuoriin liittyvässä luottamustehtävässä.

Epäilty on ollut Facebook-historiansa perusteella aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä. Hänen vielä torstaina päivällä auki olleeseen profiiliinsa on torstain aikana tullut joitakin vihanpurkauksia muilta ihmisiltä. Miestä toivotetaan muun muassa ”saunan taakse” ja hänestä käytetään ilmausta ”pedofiili”.

Myös miehen Instagram-tili oli vielä torstai-iltana auki. Tilille on tullut valtava määrä vihaista kommentointia. Kommentoijat kuvailevat miestä jyrkin sanankääntein. Osa kommentoijista suunnittelee porukan kasaamista ja miehen pahoinpitelyä.

Kyseinen epäilty on toiminut myös yrittäjänä. Miehen yrityksellä on ollut myös nettisivut. Ne on sittemmin suljettu. Vanhoja versioita taltioivista palveluista selviää, miten mies mainosti yritystään ja itseään. Mies myös kirjoitti blogia.

Uhrien henkilöllisyyksien suojaamiseksi poliisi ei ole kertonut, millä paikkakunnilla epäillyt rikokset ovat tapahtuneet.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut