Presidentti Niinistö: Kaiken kuittaaminen populismilla on virhe - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Presidentti Niinistö: Kaiken kuittaaminen populismilla on virhe

3.12.2016 14:31

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kehottaa ottamaan laajat populistiset ilmiöt hyvin vakavasti. Ne kertovat Niinistön mukaan paljosta muusta kuin juuri siitä konkreettisesta asiasta tai vaalista, josta kulloinkin on kysymys. Presidentti Niinistö arvioi populismia ja muita kansalaisten esittämiä kysymyksiä Ylen radio 1:ssä tasavallan presidentin kyselytunnilla lauantaina.

Niinistö otti esimerkiksi Italiassa lähestyvän kansanäänestyksen.

– Se ei ole kaikkien asiantuntijoiden mukaan kansanäänestys juuri siitä kysymyksestä, että lisätäänkö hallituksen valtaa vai ei. Siitä alkaa muodostua kansanäänestys siitä, hyväksytäänkö italialainen nykymeno vai ei. Vastataan täysin toiseen asiaan.

Samanlaisesta reagoinnista oli presidentin mukaan kyse myös Yhdysvaltain presidentin vaaleissa ja Iso-Britannian euroeroon johtaneessa brexit-äänestyksessä.

– He haluavat osoittaa, että ei hyväksytä nykyjärjestelmää.

Suomalaisten eriarvoisuutta koskevissa kysymyksissä presidentti osoitti vastauksensa hyvinvoiville ihmisille.

– Hyvinvoivat voivat sitä paremmin, mitä vähemmän on pahoinvointia.

Näin kannattaa presidentin mukaan ajatella edes itsekkyydestä, jos ei ihmisrakkaudesta.

Kyselijät epäilivät, että poliitikot ovat Suomessa etääntyneet kansasta. Presidentti puolusti kansanedustajia.

– En paljon ennätä puhella kansanedustajien kanssa, mutta tapaan valiokuntia ja edelleen tarkalla korvalla liikutaan vaalipiirissä ja tunnetaan huolta.

Yhdysvalloissa presidentti Niinistön uskoi valkoisen talon asettuvan pikku hiljaa raiteilleen. Suomelle presidentin vaihdos merkitsee sitä, että suurin osa, liki kaikki yhteydet valkoiseen taloon ovat tuntemattomia. Niitä pyritään Niinistön mukaan nyt rakentamaan. Donald Trumpin lopullista merkitystä Euroopalle tai Suomelle ei voi vielä arvailla. Kauppasodan riski on kuitenkin ilmassa.

Turvallisuuspolitiikassa presidentti korosti, että kannattaa toimia myös pienissä kysymyksissä. Sellainen on presidentin mukaan hänen ehdotuksensa Venäjän presidentti Vladimir Putinille Itämeren ilmatilan turvallisuuden lisäämisessä.

Niinistö sanoi, että hänen suureksi yllätyksekseen asiaa on vähätelty. Kysymys on kuitenkin siitä, että Nato ja Venäjä voisivat miettiä yhdessä uudestaan tätä asiaa.

Presidentti aikoo lanseerata Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille arktisen neuvoston mahdollisuuksia. Suomesta tulee arktisen neuvoston puheenjohtaja ensi vuonna. Arktinen neuvosto olisi presidentin mukaan sellainen viileä ympäristö, jossa voitaisiin käydä keskusteluja.

– Se on eräs mahdollisuus löytää pientä, jossa voidaan mennä eteenpäin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasi kysymyksiin ja keskusteli kuuntelijoiden kanssa suorassa radiolähetyksessä tunnin ajan Yle radio 1:ssä lauantaina. Kysymyksiä oli mahdollista lähettää presidentille etukäteen ja oman kysymyksensä pystyi esittämään myös radiossa. Ylen toimitus oli valinnut kysymyksistä ne, jotka pääsevät lähetykseen mukaan. Tasavallan presidentin kyselytunteja on lähetetty myös aiemmin Yle radio 1:ssä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: