Ohjelmistoyrittäjät haluavat testata työelämän joustoja - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Ohjelmistoyrittäjät haluavat testata työelämän joustoja

3D-artisti Mirja Kirjakainen ja animaattori Doney Sundaramoorthy työskentelevät Critical Forcessa säännöllisesti päiväsaikaan joustomahdollisuuksista huolimatta. Yhtenä syynä on se, että omat menot ja harrastukset eivät kärsi.

3.12.2016 10:08

Ohjelmistoala haluaa kokeilla työelämän joustoja monelta kantilta. Ohjelmistoyrittäjät ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha sanoo, että ala on valmis testaamaan esimerkiksi työaikoihin, palkitsemiseen ja työn mittaamiseen liittyviä asioita.

– Antakaa kolme vuotta vapautta ja aikaa, niin katsotaan mitä tapahtuu. Minun on vaikea uskoa, että meillä on nyt maailmankaikkeuden viimeinen ja paras versio.

Hän kertoo ehdottaneensa asiaa jo hallitukselle, mutta ehdotuksen ajoitus kilpailukykysopimuksista neuvoteltaessa ei ollut paras mahdollinen. Roiha sanoo, että esityksen uusiminen on nyt ajankohtaista.

Hänen mukaansa riskit rajatulla, noin 60 000 työntekijän alalla ovat pienet mutta mahdollisuudet luoda uusia malleja suuret.

Ala kokee hankaliksi erityisesti yleissitovat sopimukset.

– Emme lähde tekemään laittomuuksia tieten tahtoen, mutta olisiko rohkeutta antaa kokeilla, miten voisimme luoda uutta työn tekemisessä, mittaamisessa ja määrittämisessä?

Työaikoihin liittyviä asioita pitäisi Roihan mielestä katsoa uudelleen. Hänestä lainsäädäntöön ja sopimuksiin sisältyy oletus, että roolit työntekijänä ja yksityishenkilönä voidaan erottaa toisistaan. Hän sanoo, että käytännössä työ- ja vapaa-aika lomittuvat.

Lisäksi Roiha muistuttaa lakien ja sopimusten lähtevän ajatuksesta kontrolloida työntekijää.

Ohjelmistoalalla monet työskentelevät kotona tai yrityksen järjestämissä etäpisteissä. Roiha sanoo, etteivät työnantajat vahdi työntekoa vaan kyse on luottamussuhteesta.

– Sen näkee työn tuloksesta. Erityisesti työntekijät eivät halua, että heitä kytätään. Läppäriin asennettu ohjelmisto, jolla katsotaan mitä teet ja millä sivuilla pyörit, olisi aika DDR:ää.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: