Viking Linen toimitusjohtaja: Rauman telakan hinta oli liian kallis - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Viking Linen toimitusjohtaja: Rauman telakan hinta oli liian kallis

Kuvituskuva. Viking Line tilaa uuden aluksensa kiinalaiselta Xiamenin telakalta.

23.11.2016 12:13

Viking Line päätyi tilaamaan uuden aluksensa kiinalaiselta Xiamenin telakalta laajan tarjouskilpailun jälkeen. Tarjouskilpailussa olivat mukana kaikki Suomessa toimivat telakat.

– Olen surullinen, kun emme voineet valita suomalaista telakkaa, Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses pahoitteli yhtiön tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Viking Line julkisti tänään tilaavansa uuden automatkustajalaivan Turun ja Tukholman väliselle reitilleen Kiinasta.

Hansesin mukaan hinnan takia ei ollut vaihtoehtoa tilata laivaa Suomesta tai muualta Euroopasta. Viking maksaa laivasta kiinalaisille 190 miljoonaa euroa. Turun telakalla rakennetun Viking Gracen hinta oli pari vuotta sitten 240 miljoonaa euroa. Hansesin mukaan Gracea halvemmalla hinnalla kukaan ei Euroopasta uutta laivaa tilannut.

Hanses korostaa, että uuteen alukseen tulee jopa 50 prosenttia alihankkijoiden toimittamista komponenteista Suomesta ja Euroopasta. Esimerkiksi Piikkiön hyttitehdas kilpailee laivan hyttitoimituksista.

Ratkaisevaa tilauksessa on kuitenkin se, että Suomessa toimiva, mutta kiinalaisessa omistuksessa oleva laivasuunnitteluyhtiö Deltamarin on yhteistyökumppanina.

Meyer ei olisi pystynyt rakentamaan Vikingin alusta Turussa, koska telakan tilauskirja on niin täynnä. Yhtiö tarjosi rakennusmahdollisuutta Papenburgin telakalla Saksassa. Viking Line neuvotteli myös Rauman telakan kanssa, mutta hinta oli Hansesin mukaan liian kallis. Myös Helsingin telakka oli neuvotteluissa mukana, mutta telakan tilat eivät riitä uuden aluksen rakentamiseen. Lisäksi venäläisomisteisen telakan on vaikea järjestää takuita.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut