”Olemme jatkuvasti suuren pommituksen kohteena” – Jopa yli 1000 uutta MRSA-löydöstä vuodessa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

”Olemme jatkuvasti suuren pommituksen kohteena” – Jopa yli 1000 uutta MRSA-löydöstä vuodessa

Kuvituskuva. Käsien desinfioiminen on hyvä tapa estää sairaalabakteerin leviäminen.

29.9.2016 18:10

Suomessa todetaan vuosittain paljon uusia MRSA-bakteerilöydöksiä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) bakteeri-infektiot -yksikön yksikönpäällikkö Jari Jalava. Esimerkiksi viime vuonna Suomessa todettiin 1 274 uutta MRSA-tapausta. MRSA tulee sanoista metisilliiniresistentti staphylococcus aureus.

Mitenkään aiempaa yleisempi vitsaus ”sairaalabakteeri” ei kuitenkaan Jalavan mukaan suomalaisissa sairaaloissa ole.

– Pikemminkin mennään päinvastaiseen suuntaan. Suomessa määrä on ainakin tähän asti pienentynyt, hän sanoo.

Se johtuu pääosin sairaalahygienian parantumisesta.

MRSA-bakteeri nousi torstaina keskustelunaiheeksi, kun Helsingissä Töölön sairaalan ortopedian ja traumatologian vuodeosastolla havaittiin MRSA-bakteeritartuntoja.

Bakteeri oli löytynyt torstai-iltaan mennessä yhteensä 18 potilaalta, Hyksin infektioidentorjuntayksikön osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttila kertoi Lännen Medialle.

Viimeisen kahden viikon ajalta yhteensä kuudelta potilaalta oli löydetty bakteeri. Kahdelta heistä bakteeri löytyi torstaina.

Anttilan mukaan osastolla on tällä hetkellä vain yksi potilas, jolla on todettu MRSA-bakteeri.

Turun yliopiston bakteeriopin professori Jorma Huovinen toteaa, että Suomi on edelleen niiden maiden joukossa, joissa MRSA on pieni ongelma.

Hänen mukaansa pieni ”outbreak” ei olisi uutinen esimerkiksi Etelä-Euroopassa, missä kamppaillaan Suomea enemmän MRSA-bakteerin aiheuttamien infektioiden kanssa.

Hänen mukaansa on hyvä uutinen, että Töölön sairaalan tapaukset ovat tiedossa, sillä sen perusteella sairaalassa osataan tehdä oikeita torjuntatoimia.

– Jos emme tietäisi tätä, tilanne olisi todella katastrofaalinen.

– Olemme jatkuvasti suuren pommituksen kohteena Suomessakin, Huovinen sanoo viitaten bakteereihin.

Vuonna 2008 Suomessa jylläsi clostridium difficile -bakteerin aiheuttama antibioottiripuli.

Jalavan mukaan se on erityisen pahasti heikkokuntoisiin iskevä bakteeri, jota esiintyy Suomessa tällä hetkellä ”jossain määrin”. Iso ongelma se ei hänen nähdäkseen maassa ole.

– Niin kauan kuin antibiootteja syödään, sitä tulee esiintymään, Jalava sanoo.

Pentti Huovisen mukaan antibioottiripulin ongelma on se, että vaikka bakteeri on saatu sairaaloissa kuriin, sitä esiintyy myös avohoidossa. Suolistobakteerin voi saada myös niin sanotun tavallisen, suun kautta otettavan antibiootin kautta.

– Sanotaan, että se on jatkuva uhka, Huovinen sanoo.

Hän muistuttaa, että myös MRSA-bakteerin esiintyvyydellä on yhteys antibioottien käyttöön:

– Jos käytät antibiootteja, riski siihen, että MRSA kolonisoituu [asettuu elimistöön aiheuttamatta tautia], on selvästi suurempi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: