Tällainen on Opetushallituksen uusi pomo: Joutui kantamaan poliittisen vastuun Soneran emämokasta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tällainen on Opetushallituksen uusi pomo: Joutui kantamaan poliittisen vastuun Soneran emämokasta

Olli-Pekka Heinonen, 52, on pätevöitynyt Opetushallituksen johtoon muun muassa toimiessaan opetusministerinä sekä liikenne- ja viestintäministerinä.

29.9.2016 13:49

Opetushallituksen pääjohtajaksi torstaina nimitetty eurajokelaislähtöinen valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen nousi julkisuuteen 1990-alussa jo opetusministeri Riitta Uosukaisen (kok.) erityisavustajana. Tällöin Uosukaisen poliittiset kilpailijat levittivät sanontaa, että Olli-Pekka tekee työt, Riitta keskittyy hurmaamiseen.

Sanonta taisi pitää ainakin Heinosen osalta paikkaansa. Kun Uosukaisesta leivottiin eduskunnan ensimmäinen naispuhemies, Heinonen siirtyi 1994 luontevasti Esko Ahon (kesk.) hallituksen opetusministeriksi ja jatkoi samassa tehtävässä myös Paavo Lipposen (sd.) ensimmäisen hallituksen ajan 1995-1999.

Nostetta riitti niin, että Heinosesta veikkailtiin jopa kokoomuksen tulevaa puheenjohtajaa Sauli Niinistön jälkeen.

Liikenne- ja viestintäministerin pesti Lipposen toisessa hallituksessa 1999–2002 koitui kuitenkin Heinosen ministeriuran kohtaloksi. Heinosen ollessa ministerinä Sonera osti Saksasta myöhemmin arvottomiksi osoittautuneita 3G-lupia ja joutui kirjaamaan investoinneista lähes 3,9 miljardin euron tappiot.

Suomen taloushistorian suurimpiin epäonnistumisiin lukeutuvan kaupan seurauksena Sonera joutui lähes vararikkoon ja fuusioitui ruotsalaiseen Teliaan.

Heinonen katsoi, ettei olisi voinut estää Soneran katastrofaalisia ostoksia, vaikka valtio omisti enemmistön Sonerasta. Myös oikeuskansleri totesi selvityksissään, ettei valtioneuvostolla ja Heinosella ollut osuutta UMTS-kaupoista päätettäessä.

Poliittisen vastuu kaupoista vieritettiin kuitenkin Heinoselle, joka ilmoitti lokakuussa 2001 jättävänsä politiikan.

Heinonen siirtyi helmikuussa 2002 Yleisradion suomenkielisen television johtajaksi. Samalla päättyi vuonna 1995 alkanut kansanedustajuus Turun läänin pohjoisesta ja Satakunnan vaalipiiristä.

Siirtymistään Yleen Heinonen perusteli sillä, että hän halusi tehdä toisenlaisen uravalinnan.

Takaisin politiikkaan Heinonen palasi Ylestä Sonera-kohun painuttua unholaan vuonna 2012. Pääministeri Jyrki Katainen (kok) kutsui hänet silloin esikuntaansa pääministerin oikeaksi kädeksi, poliittiseksi valtiosihteeriksi. Heinonen jatkoi pääministerin valtiosihteerinä myös Alexander Stubbin (kok) kauden ja hallituksen vaihduttua kokoomuksen ministeriryhmän valtiosihteerinä.

Ujonoloiseksi kuvattu Heinonen harrastaa trumpetinsoittoa. Hän on lähtöisin Eurajoelta ja asuu nykyään Hämeenlinnassa. Koulutukseltaan hän on oikeustieteen kandidaatti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: