Selvitys: Kosteusvaurio ei ole vain riskirakennusten ongelma - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Selvitys: Kosteusvaurio ei ole vain riskirakennusten ongelma

29.9.2016 13:19

Asuinrakennusten kosteusvaurioita korjataan vuosittain 400 miljoonalla eurolla, ilmenee Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Tampereen ammattikorkeakoulu Tamkin selvityksestä. Selvityksen mukaan summa on viisi prosenttia koko korjausrakentamisesta.

Kosteusvaurio ei selvityksen perusteella ole vain tiettyjen riskirakennusten tai rakenteiden ongelma, vaan mikä tahansa asuinrakennus voi vaurioitua, jos yksittäisen asunnon tai koko asuinrakennuksen hoito ja kunnossapito laiminlyödään.

Kosteusvaurioista merkittävä osa voidaan selvityksen mukaan ennaltaehkäistä esimerkiksi tarkistamalla putkiliitokset, sulattamalla jääkaappi, avaamalla pesualtaan viemäritukokset ja puhdistamalla vesikourut ja kattoviemärit. Myös vanhenevien kodinkoneiden ja taloteknisten laitteiden tilaa on hyvä tarkkailla. Äkilliset laite- tai putkirikot ovat kuitenkin mahdottomia estää, selvityksessä todetaan.

VTT ja Tamk kävivät läpi 431 asuinrakennusten kosteusvauriotapausta. Näistä omakotitaloja oli 293, rivitaloja 42 ja asuinkerrostaloja 96. Eniten joukkoon mahtui 1980-luvulla valmistuneita rakennuksia.

Useimmiten kosteusvaurioita aiheuttivat putkirikot sekä laitteiden tai kalusteiden ja putkien väliset vuotavat liitokset. Toiseksi eniten vaurioita aiheutui virheellisistä rakenteista, kuten puuttuvasta vedeneristyksestä, aluskatteesta tai salaojituksesta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: