Pölyttyneitä rillipäitä ja kyynisiä kirjanoppineita: tiedettä pilkataan mutta arvostetaan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Pölyttyneitä rillipäitä ja kyynisiä kirjanoppineita: tiedettä pilkataan mutta arvostetaan

29.9.2016 12:23

Tieteentekijöille ja tutkijoille naureskellaan, mutta tieteeseen uskotaan edelleen tasaisesti, eikä sen arvostus ole laskenut mihinkään. Näin arvioi muun muassa tieteen yleistajuistamisesta kirjoittanut kirjailija ja tiedetoimittaja Tiina Raevaara.

– Viime aikoina on ollut puheenvuoroja, joissa tutkijoita syytetään oman asemansa vaalimisesta ja haluttomuudesta leikata kulujaan tai kyseenalaistaa omia tekemisen tapoja. Ei syvempi arvostus ihmisten mielissä kuitenkaan oikeasti ole laskenut.

Raevaara viittaa muun muassa poliitikkojen puheisiin ”kaiken maailman dosenteista” ja yliopistoväen pitkistä kesälomista.

Myös vuonna 2013 julkaistussa Tiedebarometri-asennekartoituksessa suomalaisten luottamus tieteeseen on pysynyt vakaana: yli 70 prosenttia tunsi hyvin suurta tai melko suurta luottamusta yliopistoihin ja korkeakouluihin sekä tieteeseen ja tutkimukseen. Seuraava Tiedebarometri julkaistaan tänä vuonna.

Rillipäät stereotypioiden uhreina

Raevaara muistuttaa, että tieteentekijöiden tietynlainen vähättely ei ole mitenkään uusi asia.

”Kyynisten kirjanoppineiden” ja sivistyneistön karsastuksen taustalla on stereotypioiden pitkä historia: rillipää pölyttyy hämärässä kammiossaan kirjapinojen keskellä tietämättömänä oikeasta maailmasta, ja toisaalla koppava ylioppilasnulikka järkyttyy juurevien maajussien kiroilusta ja karkeista tavoista.

Raevaaran mukaan liiallista oppineisuutta pidetään yhä usein luotaantyöntävänä ja yrityksenä olla parempi kuin onkaan. Oppineisuuttaan ei saisi myöskään korostaa.

– Ehkä suomalainen kulttuuri on vielä pikkaisen agraari tässä asiassa.

Huomenna vietetään Euroopan laajuista Tutkijoiden yötä, jonka tarkoituksena on esitellä tiedettä ja tutkijoiden työtä suurelle yleisölle. Tapahtumaan voi osallistua Suomessa kolmellatoista paikkakunnalla.

Tiedebarometri

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: