Janitskinin asianajaja: Pakkokeinoistuntoa aiotaan lykätä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Janitskinin asianajaja: Pakkokeinoistuntoa aiotaan lykätä

29.9.2016 12:42

Asianajaja Matti Nurmela sanoo Lännen Medialle, että Ilja Janitskinin vangitsemisoikeudenkäyntiä aiotaan lykätä. Pakkokeinoistunto on määrä järjestää perjantaina päivällä Helsingin käräjäoikeudessa.

Nurmela sanoo, ettei hän ehdi perehtyä näin lyhyessä ajassa käsiteltävään asiaan, minkä vuoksi hän on pyytänyt Helsingin käräjäoikeudelta lykkäystä pakkokeinoasiaan. Asianajaja kertoo, ettei hänellä ole vielä edes tapauksen asiakirjoja hallussaan.

– Olen saanut alustavan tiedon, että lykkäys onnistuisi. Varmaa on, ettei asiaa käsitellä huomenna. Sovimme syyttäjän ja tuomioistuimen kanssa uuden käsittelypäivän.

Helsingin käräjäoikeudesta vahvistettiin puolen päivän jälkeen, että Nurmelalta on tullut pyyntö pakkokeinoistunnon lykkäämisestä. Päätöksen käsittelypäivän siirtämisestä tekee käräjäoikeus, joka tiedottaa päätöksestään myöhemmin torstaina.

Lännen Media ei tavoittanut tapauksen syyttäjää, kihlakunnansyyttäjä Heikki Wendorfia kommentoimaan asiaa.

Asianajaja: Kuulusteluja hoidetaan myös etänä

Poissaolevana vangitsemiseen ei automaattisesti määrätä asianajajaa. Nurmela sanoo, että Janitskin on pyytänyt häntä asianajajaksi pakkokeinoasiassa.

Kuinka pian olette valmiina pakkokeinoistuntoon?

– Istuntopäivän järjestäminen riippuu muista kuin minusta.

Puhutaanko viikoista, että olette perehtynyt materiaaliin?

– Ei puhuta niin pitkästä ajasta.

Onko päämiehenne Ilja Janitskin halukas tekemään yhteistyötä viranomaisten kanssa?

– Ei ainakaan vangitsemisen kautta.

Onko Ilja Janitskin ilmaissut halukkuutensa saapua poliisin kuultavaksi?

– En kommentoi tässä vaiheessa. Asia järjestyy tavalla tai toisella ilman vangitsemistakin.

Miten?

– Kuulusteluja hoidetaan myös videoitse, puhelimitse ja sähköpostilla. Ei kuulusteluun vangitsemista tarvita.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Harri Saaristola Helsingin poliisista sanoo, ettei Janitskinia ole yritetty kuulla etänä. Saaristolan mukaan etäkuulustelu ei käy päinsä, vaan epäilty on saatava paikan päälle.

– Jossain toisessa maassa olevan etäkuulustelu videolla tai sähköpostilla on varsin poikkeuksellinen järjestely, ja tällaisia kuulemisia tehdään yleensä yksinkertaisissa tapauksissa.

– Ongelmaksi etäkuulusteluissa muodostuvat muun muassa oikeus tarkistaa kirjattu kuulustelukertomus ja oikeus käyttää kuulustelutilanteessa avustajaa. Lisäksi kuultavan henkilöllisyyden varmistaminen voi olla vaikeaa, Saaristola perustelee sitä, miksi poliisi haluaa Janitskinin Suomeen kuultavaksi.

Juttua päivitetty tiedolla, että Helsingin käräjäoikeus on saanut asianajaja Matti Nurmelan pyynnön lykätä pakkokeinoistuntoa.

Valheita, rasismia ja salaliittoteorioita levittävän roskasivusto MV-lehden perustaja ja pyörittäjä Ilja Janitskin on epäiltynä useista rikoksista.

Epäillyt rikokset ovat: 1) kiihottaminen kansanryhmää vastaan, 2) rahankeräysrikokset, 3) rahapelirikokset, 4) törkeä kunnianloukkaus, 5) laiton uhkaus, 6) salassapitorikos, 7) tekijänoikeusrikokset.

Poliisi ei ole tavoittanut Espanjan Barcelonassa asuvaa Ilja Janitskinia kuulusteluihin, minkä vuoksi viranomaiset haluavat tehdä tästä eurooppalaisen pidätysmääräyksen. Se onnistuu vain siinä tapauksessa, että henkilölle on vapaudenmenetysperuste. Sen vuoksi viranomaiset haluavat, että Janitskin määrätään vangittavaksi poissaolevana.

Pakkokeinoistunto Janitskinin vangitsemisesta on määrä järjestää perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Janitskinin asianajaja Matti Nurmela hakee kuitenkin lykkäystä vangitsemisoikeudenkäynnille, jotta hän ehtisi perehtyä tapaukseen.

Nurmelan mielestä Janitskinin kuulustelu voidaan hoitaa etänä. Poliisin mukaan Janistkin on saatava paikan päälle kuultavaksi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: