Poliisiylijohtaja: Sanktiosakko uhkaa niitä, jotka jatkavat kielletyn ääriliikkeen toimintaa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Poliisiylijohtaja: Sanktiosakko uhkaa niitä, jotka jatkavat kielletyn ääriliikkeen toimintaa

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen. Arkistokuva.

29.9.2016 6:00

Tuomioistuimen lakkauttaman väkivaltaisen ääriliikkeen toiminnan jatkajalle voidaan antaa sanktiosakko laittomasta yhdistystoiminnasta, toteaa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.Kysymykseksi jää, miten määritellään, kuka on kielletyn toiminnan jatkaja, jos yhdistys kielletään.

– Siinä tulevat näytölliset kysymykset sen jälkeen. Kuka on, mistä on ja millä tavalla liittyy tähän toimintaan.– Tämä ei ole mikään finaaliratkaisu, vaikka alioikeus päätyisikin kannetta käsitellessään siihen, että rekisteröimätön yhdistys tai rekisteröity yhdistys lakkautetaan, Kolehmainen sanoo.

Kielletyn yhdistyksen sateenvarjon alla tai sen nimissä kokoontuvat henkilöt syyllistyisivät Kolehmaisen mukaan laittomaan yhdistystoimintaan, vaikka he olisivat vain niin sanottuja hangaround-jäseniä.

Poliisihallitus ja Valtakunnansyyttäjänvirasto arvioivat parhaillaan, voiko Suomen vastarintaliikettä (SVL) vastaan nostaa kanteen ja kumpi niistä veisi kannetta eteenpäin.

– Keskustelu ja neuvottelu ovat kesken meillä ja Valtakunnansyyttäjänvirastossa. Yritetään huolellisesti nyt pohtia tämä kysymys, Kolehmainen sanoo.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ei osaa sanoa, miten Valtakunnansyyttäjänvirastossa tulkittaisiin sitä joukkoa, joka jatkaisi kielletyn yhdistyksen toimintaa. Hänen mukaansa asiantuntemusta tässä kysymyksessä on Patentti- ja rekisterihallituksessa.

Hän ei myöskään osaa sanoa, mihin rikokseen ”pelkkä” jäsen syyllistyisi, jos tämä jatkaisi toimintaa liikkeen piirissä tuomioistuimen asettaman kiellon jälkeen.

– Me emme ole tätä näin pohtineet, hän sanoo.

Hän viittaa siihen, että Suomessa on olemassa säännökset järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: