Orpon mitta täyttyi Suomen fixit-keskusteluun – pyytää Sipilää apuun - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Orpon mitta täyttyi Suomen fixit-keskusteluun – pyytää Sipilää apuun

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo haluaa, että hallitus kävisi fixit-tuuletuskokouksen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johdolla.

14.7.2016 16:06

Valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) haluaa, että hallitus kävisi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johdolla keskustelun yhteisestä EU-politiikan linjasta.

Linjaus on hänen mukaansa tarpeen viime päivinä velloneen Suomen EU-kansanäänestyskeskustelun eli fixit-keskustelun vuoksi. Brexitin innoittama Suomen EU-kansanäänestys on saanut kannatusta erityisesti perussuomalaisissa.

– Meidän on käytävä hallituksen sisällä perusteellinen keskustelu. EU on brexitin myötä isossa risteyskohdassa, ja silloin jos joskus tarvitaan yhtenäisyyttä sen linjan taakse, joka hallituksessa on yhdessä sovittu, Orpo sanoo Lännen Medialle.

Orpo on aiemmin jo vaatinut, että hallituspuolue perussuomalaiset ja erityisesti sen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini edustaisi hallituksen linjaa.

Soini vastasi Orpon kritiikkiin Ylen haastattelussa ja myöhemmin myös blogikirjoituksessaan sanomalla, että kokoomuksen puoluekokouksessaan linjaama myönteinen Nato-kanta olisi niin ikään hallitusohjelman vastainen.

Orpo kiistää tämän.

– Kokoomuksen Nato-kanta on ollut selvä jo vuodesta 2006 lähtien. Me emme millään tavalla aktiivisesti aja sitä, ja olemme toimineet yhteisesti sovittujen sääntöjen mukaisesti hallituksen piirissä. Nyt perussuomalaisten kansanedustajat puhuvat avoimesti jopa EU-erosta, ja jokainen ymmärtää, että se on hallitusohjelman vastaista, hän toteaa.

– Kansalaiskeskustelua voi käydä, sitä ei kukaan kiellä. Mutta hallitusvastuussa toimitaan sen mukaisesti, mitä yhteisesti on sovittu. Kaikki puolueet ovat sitoutuneet hallitusohjelmaan, Orpo lisää.

Valtiovarainministerin mukaan hallitus ei kuitenkaan ole kriisissä.

– Hallitustyöskentelyyn tulee aina erilaisia asioita, ja sitten ne vaan pitää puhua pois. Siitä vastaa ensi sijassa pääministeri.

Lännen Media ei tavoittanut pääministeri Juha Sipilää kommentoimaan tapausta. Sipilän erityisavustajan Riina Nevamäen mukaan pääministeri on Asem-huippukokouksessa Ulan Batorissa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: